Împătimit al sporturilor de anduranță precum și al celor montane, Szokolszky Istvan, directorul CS Xterra Sport Bihor, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă datele proiectului finalizat împreună cu Agenția de Management al Destinației Bihor. Acesta constă în amenajarea a altor zece trasee montane de alergare pe lângă cele 5 existente.

Prima rețea de trasee pentru alergare montană cu marcaje permanente din România s-a extins datorită unui proiect în valoare de 35.000 de lei finanțat de către AMD Bihor, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor. În anul 2019, Xterra Bihor în colaborare cu Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor au realizat prima rețea de trasee montane de alergare cu marcaj permanent, în Pădurea Craiului. Este vorba despre 5 trasee marcate în zona Șuncuiuș (3) și Roșia (2). Proiectul actual constă în extinderea cu alte 10 trasee care vizează trei zone turistice importante: Stâna de Vale (3), Vârtop (3) și Remeți (4). Traseele se adresează tuturor categoriilor de alergători și au lungimile cuprinse între 13 și 38 de kilometri. Marcajele permanente înfățișează silueta unui alergător având diferite culori, în fucție de gradul de dificultate (galben, verde, albastru și roșu). „Potențialul Munților Apuseni, în ceea ce privește turismul sportiv, nu este suficient exploatat. Scopul proiectului este de a prezenta zonele montane dintr-o altă perspectivă și anume din punct de vedere al turismului sportiv. Alergarea montană a devenit deja un fenomen. Această formă de mișcare este un mod de a petrece un weekend sau un concediu în natură. Prin rețeaua de trasee cu marcaje permanente în limbile română, maghiară și engleză dorim să atragem și mai mulți iubitori de natură în zona noastră pentru a-i pune în valoare potențialul turistic”, a declarat Szokolszky Istvan, directorul CS Xterra Sport Bihor.

 

Traversarea Apusenilor”, un traseu epic care urmează a fi amenajat

Inițiatorii acestui proiect și-au propus, pe teremen lung, extinderea rețelei de trasee în toată zona Munților Puseni care să însemne legarea zonelor turistice între ele. În acest sens se dorește marcarea unui traseu epic, format din mai multe etape, care se va numi „Traversarea Apusenilor”. Acesta va avea o lungime de peste 300 de kilometri, va porni de la Vadu Crișului și se va încheia la Zlatna. Termenul de finalizare este de 2 ani.

 

„Promovează destinațiile turistice montane din Bihor”

„Avem o colaborare deosebită cu Xterra Sport Bihor, un club ale cărui proiecte le-am susținut mereu deoarce promovează turismul bihorean. Acum, prin acest proiect, considerăm că atingem o nișă care poate promova și mai mult destinațiile montane din județul Bihor. Toate aceste trasee de alergare montană vor fi puse pe o hartă dar vor putea fi găsite și în mediul online accesând pagina de internet sportinapuseni.ro, un site aflat în permanentă dezvoltare”, a declarat Banto Norbert, directorul executiv al AMD Bihor.

Pentru viitor se dorește catografierea altor trei trasee, în zona Pădurea Neagră, apoi în zona montană din județul Cluj și, în cele din urmă, în zona montană din județul Alba.