Bihorul şi Oradea trăieşte vremuri siberiene, aşa cum nu a mai pomenit de zeci de ani. Deşi codul galben de ninsori a intrat în vigoare, oficial, aseară la ora 18.00  şi e valabil până azi, tot la ora 18.00,  întreaga zi de ieri a fost cumplită atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni. Ieri după amiază, două sectoare de drum au fost închise, iar vântul care a atins şi peste 50 km/h a viscolit zăpada cu putere în zona Girişul de Criş, dar şi în zonele de munte.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Bihor, Consiliului Judeţean (CJ) şi ai Primăriei Oradea situaţia în cursul zilei de ieri s-ar fi aflat sub control. A nins viscolit, întreaga zi, ridicând dificultăţi şoferilor, chiar înainte de a intra în vigoare atenţionarea de cod galben. Astfel, s-a raportat la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă că sunt două drumuri blocate: DN 1 H, sectorul Aleşd - Nuşfalău, respectiv drumul comunal Tămăşeu - Parhida.  "Patrulăm non-stop. A viscolit cu putere şi au fost afectate tronsoanele Palota - Girişul de Criş, Homorod-Ianoşda, Damiş-Bratca-Roşia, zona Cornet, Marghita-Otomani, Pădurea Neagră. Nu avem niciun drum judeţean închis", ne-a declarat Filip Cheşeli, directorul Direcţiei Tehnice, de la CJ Bihor. Pentru că prognoza meteo nu este una favorabilă, vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc a propus ca o persoană care avea nevoie de dializă din localitatea Cornet să fie adusă la Oradea şi internată.  "În localitatea Cornet, pentru că situaţia e mai dificilă am propus să il internăm pe domnul care trebuie să vină la dializă, timp de două săptămâni", ne-a precizat Voloşeniuc.

Selina intră la deszăpezire în Oradea

În Oradea, Comandamentul pentru deszăpezire s-a întrunit în şedinţă operativă, în urma anunţului de cod galben de ninsori, valabil în intervalul 15 februarie ora 18:00 - 16 februarie ora 18:00. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea, ai RER Ecologic Service şi ai Selina. În cadrul şedinţei, Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice, care coordonează şi Comandamentul pentru deszăpezire, a stabilit modul de intervenţie pentru următoarele zile, în caz de ninsori abundente. Firmei RER, care răspunde de deszăpezire, i s-a cerut să intervină cu prioritate pe arterele principale ale oraşului, în intersecţii şi la intrările-ieşirile din oraş, de câte ori situaţia o impune, pentru a se asigura desfăşurarea în bune condiţii a traficului rutier. Pentru ca firma RER să aibă posibilitatea să intervină cu operativitate inclusiv pe arterele secundare, s-a solicitat sprijinul companiei Selina. În vederea unei organizări cât mai eficiente a operaţiunilor de deszăpezire, au fost stabilite traseele care vor reveni firmei Selina, pe care aceasta va interveni cu utilajele cu plug. Ea va acţiona pe axa Rogerius - Centru Civic, reprezentând aproximativ o treime din oraş. Pe aceste trasee, în urma utilajelor cu plug ale Selina, firma RER va interveni cu utilaje pentru împrăştierea de material antiderapant.  Cetăţenii sunt invitaţi să îndepărteze zăpada, gheaţa şi să combată poleiul de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea. Pentru nerespectarea acestor obligaţii, pot fi aplicate sancţiuni contravenţionale cu amenzi cuprinse între 500-2000 lei pentru persoane fizice şi 1500-2500 lei pentru persoane juridice.