De praznicul Sfântului Ilie, la poalele pădurii Delani, pe platoul din faţa cabanei cu acelaşi nume, s-a desfăşurat prima ediţie a "Festivalului Bucătăriei Tradiţionale din Ţara Beiuşului". Nume importante din peisajul economico-administrativ bihorean şi-au unit forţele cu scopul de a organiza aşa cum se cuvine acest prim festival al artei culinare tradiţionale din partea de sud-est a Bihorului. În fruntea listei trebuie trecute firmele European Drinks, European Food şi Scandic Distilleries, cele mai puternice din Bihor, iar apoi se cuvin pomenite Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Beiuş. Evenimentul a cuprins mai multe activităţi, pe lângă întrecerea bucătarilor reprezentând zece firme din zonă şi de mai departe, printre care, fireşte, şi Transilvania Tour - Hotelul "Iadolina" din Stâna de Vale, desfăşurându-se şi două spectacole folclorice de ţinută şi cu mare priză la public. Mizând pe faptul că numeroşi beiuşeni şi locuitori ai aşezărilor învecinate îşi vor dori să sărbătorească de Sfântul Ilie în aer liber şi că sfântul, deşi recunoscut pentru ploile sale, se va îndura de bihoreni măcar de data asta, organizatorii au început dis-de-dimineaţă cu pregătirile. Cei de la Transilvania General Import-Export au instalat scena unde au avut loc spectacolele, gazdele de la Popasul "Dealul Delanilor" au pregătit grătarele pentru mititei, iar cei de la European Drinks, European Food şi Scandic Distilleries au pus la bătaie excelentele lor produse, dintre care s-a distins berea Burger, considerată de cei prezenţi drept cea mai potrivită licoare ce putea însoţi mititeii. Din capul locului trebuie spus că organizatorii nu s-au înşelat! Mii de oameni au venit, cu mic, cu mare, spre Cabana "Delani", încă de la primele ore ale zilei, iar Sfântul Ilie şi-a trimis ploile spre alte locuri, soarele fiind stăpânul absolut al bolţii cereşti, până atunci când urmându-şi traseul firesc, a ajuns la asfinţit. În ăst timp, cele zece echipe de bucătari s-au întrecut în a-şi etala măiestria într-ale gătitului "a la Bihor", bucatele preparate de ei determinând juriul condus de videprimarul Beiuşului, ing. Viorel Iuhas, să-i declare pe toţi câştigători! Şi pentru că o bere excelentă ca Burger şi aromaţii mititei merg mai bine atunci când se aude şi frumosul cântec bihorenesc, Casa de Cultură şi Naţionl TV Beiuş au organizat nu unul, ci două spectacole folclorice, pe scenă urcând numeroşi artişti locali, dar şi nume mari ale muzicii şi dansului popular din acest colţ de ţară. Dacă Anca Banda, director al Casei de Cultură Beiuş, a oferit artiştilor beiuşeni şansa de a-şi încânta concitadinii, renumita cântăreaţă Maria Haiduc, realizatoarea emisiunii "Crişule, pe malul tău", de la Naţional TV Beiuş, a venit dinspre Oradea Mare cu mulţime de interpreţi şi dansatori consacraţi - Florica Ungur, Voichiţa Mihoc, Elvira Lerinţiu, "Nuntaşii Bihorului", dar şi cu cei care vor să le calce pe urme, tinerii îndrăgostiţi de folclor de la Palatul Copiilor. Trebuie să mai precizăm că printre concurenţi s-a aflat şi un reprezentant al bucătăriei ungureşti, numai că şi acesta s-a dovedit a fi tot... român! Numai că de dincolo de Brazda de Vest! Dacă a fost sau nu o reuşită, reporterii Naţional TV, Naţional FM şi Favorit FM Beiuş, partenerii media ai evenimentului, au dorit să o afle chiar de la cei care şi-au petrecut miercuri, de Sfântul Ilie, la Popasul "Dealul Delanilor". Sugestiv este că mulţi au spus că nu au văzut niciodată atâţia oameni la Cabana "Delani", deşi acesta era şi înainte de `89 locul tradiţional de organizare a petrecerilor câmpeneşti care marcau ziele de 1 Mai ori trecutele "23 August"! Şi-atunci, să nu ne gândim de pe-acum la ediţia a doua?