Este o mai veche provocare pentru Transgex S.A. Oradea de a realiza, în satul Livada, comuna Nojorid, o seră de legume în care să se utilizeze energia geotermală pentru asigurarea microclimatului necesar culturilor din spaţiile protejate. Acum, se poate spune că proiectul devine realitate. Compania Transgex se ocupă cu exploatarea apelor geotermale, fiind şi furnizor de energie termică obţinută din surse nepoluante. Una dintre numeroasele sonde de apă geotermală aflate în administrarea Transgex Oradea este situată lângă localitatea Livada - Sonda 507. Debitul sondei este de 12 litri/secundă, iar temperatura apei geotermale are 90 grade Celsius. Pe lângă faptul că apa geotermală furnizată de sonda respectivă se utilizează la în asigurarea încălzirii, în sistem centralizat, printr-un punct termic, a locuinţelor din satul Livada, s-a gândit şi s-a proiectat ca Transgex să extindă utilizarea apei geotermale şi în sector de producţie agricol. "Acum putem discuta, ne spune dl ing. Alin Iacobescu, director general al Transgex S.A. Oradea, despre proiectul care devine realitate. Pe o suprafaţă de un hectar, suntem în fază de finalizare a lucrărilor de montaj la această seră de legume ce ne aparţine. Aşa cum evoluează lucrările, sera va fi gata în luna decembrie, când se va începe şi cultivarea de tomate şi ardei." Investiţia beneficiază, conform proiectului întocmit, şi de finanţare prin Programul SAPARD (250.000 euro), diferenţa, până la aproximativ 800.000 euro, fiind suportată de Transgex Oradea şi un asociat din Ungaria. Ca o curiozitate de domeniul statisticii, printre lucrările de infrastructură (reţea electrică, fundaţie) se adaugă montarea a peste 600 de stâlpi de susţinere a "boltei" de sticlă a serei. Lucrările de montaj, în ansamblul lor, sunt efectuate în proporţie de 85-90%, s-a adus sticla necesară, iar fixarea ei se face pe structuri uşoare din aluminiu. Încălzirea serei se asigură, tehnic, prin utilizarea energiei geotermale, în condiţii nepoluante. Microclimatul şi sistemul de cultivare şi creştere a plantelor în seră se realizează cu tehnici moderne, electronic, cultura de legume fiind ecologică. "Este un început, conchide dl ing. Alin Iacobescu, deoarece, în perioada următoare, sera se va extinde la o suprafaţă totală de trei hectare." Prin înfăptuirea unui asemenea obiectiv, aici se va crea un centru de producţie agricolă, cu efecte în plan economic şi pentru satul Livada, se vor crea noi locuri de muncă.