CJ Bihor ia atitudine în protestul actorilor - De ce nu se pot mări salariile
La 24 de ore de la declanşarea protestului spontan al actorilor Teatrului Regina Maria, Consiliul Judeţean Bihor a luat o poziţie oficială, prin care explică, printre altele, că „de vină” pentru situaţia creată ar fi Legea 353 din 2007, valabilă doar trei ani, şi aplicată de managementul Filarmonicii, nu şi de cel al Teatrului, iar soluţia ar putea veni din partea actualului manager, Daniel Vulcu, sau prin legea salarizării unitare, adoptată de Parlament în 6 iunie 2017.
Actorii Teatrului Regina Maria au ieşit în stradă miercuri, 7 iunie, nemulţumiţi de fapul că două ordonanţe de urgenţă din 2016, OUG 43 şi OUG 20, care impun egalizarea salariilor din instituţiile de cultură, nu sunt respectate, artiştii de la Filarmonică având venituri substanţial mai mari decât cei de la Teatru. Exemplul dat a fost cel al artiştilor din categoria I, unde veniturile dintre instrumentişti şi actori diferă cu până la 2.000 de lei brut în favoarea instrumentiştilor. Actorii au depus şi un memoriu la care aşteaptă răspuns oficial până în data de 15 iunie, urmând ca din 16 iunie să acţioneze în instanţă.
În cadrul comunicatului de presă transmis de Consiliul Judeţean Bihor, se arată că memoriul a venit cu câteva ore înainte de protest, că sunt alocaţi mai mulţi bani pentru personal auxiliar la Teatrul Regina Maria decât la Filarmonică şi că salariul mediu brut este aproximativ la fel între angajaţii celor două instituţii. În ce priveşte răspunsul concret la doleanţele actorilor, CJ Bihor arată că problema datează de prin 2007, când managerul Teatrului, pe atunci Lucian Silaghi, nu ar fi profitat de oportunităţile Legii 355, lege dezactivată în 2010. „Discrepanțele dintre salarizarea anumitor funcții artistice între cele două instituții au apărut odată cu aplicarea opțională a Legii 353/2007 privind instituțiile de spectacole și concerte, din 2009 la Filarmonica din Oradea, opțiune, care nu a fost activată la vremea respectivă și de conducerea Teatrului „Regina Maria”. Această opțiune, care putea fi activată numai până în anul 2010, când a intrat în vigoare Legea 284/2010 privind salarizarea unitară, a favorizat în mod expres salariații care la vremea aceea erau considerați personal de conducere, dar prin efectul legii salarizării au fost trecuți la personal de execuție, totodată păstrându-și drepturile câștigate”, se arată în comunicatul emis. În plus, CJ Bihor susţine: „Aplicarea legii privind salarizarea este obligația managerului, ordonator de credit terțiar în limitele bugetare stabilite de finanțator, în cazul nostru Consiliul Județean Bihor”, se mai arată în comunicatul emis. Concret, din bugetul actual, Daniel Vulcu ar trebui să mărească salariile. Ceea ce înseamnă tăierea unor bani alocaţi producţiilor teatrale. „Declar cu toată răspunderea că sunt cu sufletul alături de aceşti actori. Încă de anul trecut am făcut demersuri la Consiliul Judeţean Bihor pentru a obţine fonduri pentru mărirea salariilor, dar mi s-a spus că nu se poate”, a declarat pentru Crişana, Daniel Vulcu. „Am putea, prin rectificare de buget, să dăm banii rămaşi din producţii la salarii, dar nu ar acoperi decât o treime din necesar. La ora actuală nu sunt bani decât pentru salariile pe 10 luni din 2017. Probabil că pentru următoarele două luni vom primi bani la rectificarea bugetară din iulie, aşa cum se întâmplă de obicei”, a mai spus Daniel Vulcu. Acesta a mai subliniat că sunt teatre care au apelat la măsuri de criză, mărind salariile, dar nemaivând bani decât pentru unul-două spectacole. În acelaşi timp însă, teatrele finanţate de Ministerul Culturii sau Primăria Bucureşti, au fondurile necesare atât pentru plata actorilor la un nivel decent, cât şi pentru realizarea spectacolelor.
La finele comunicatului de presă, CJ Bihor mai arată că OUG 99/2016 și OUG 9/2017 stabilesc că în 2017 salariile se menţin la acelaşi nivel cu decembrie 2016. „Sperăm ca toate probleme privind discrepanțele din sistemul de salarizare să fie rezolvate de noua lege a salarizării unitare, care a fost recent adoptată de Parlamentul României, în data de 6 iunie 2017”, a mai transmis CJ Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.