Compania de Apă Oradea a prezentat ieri bilanţul activităţilor pe anul 2016. Pe lângă proiectele duse la bun sfârşit sau abia începute, conducerea companiei a obţinut în acest an două victorii importante: a câştigat litigiile cu Primăria Biharia şi firma Keviep.

 

Biharia datorează Companiei de Apă despăgubiri de 1,1 milioane de lei, în urma deciziei Consiliului Local al comunei de a ieşi din programul de apă şi canalizare Aparegio. Suma datorată reprezintă facturi de apă neîncasate, precum şi cheltuielile făcute de operatorul de apă cu proiectarea şi pregătirea lucrărilor în comună. „Ieşirea din acest program a avut repercusiuni, Biharia nu se poate sustrage de la plata despăgubirilor. Am câştigat acest litigiu, până la Curtea de Apel, sentinţa a devenit executorie, însă Primăria Biharia a solicitat suspendarea executării. În cele din urmă, însă, comuna va trebui să plătească această datorie”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra. Biharia s-a înscris în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară „Aparegio” în toamna anului 2010. Două luni mai târziu, locuitorii comunei au solicitat Primăriei ca Biharia să iasă din proiect motivând că tarifele de apă şi canalizare au crescut prea mult, iar serviciile nu s-ar fi îmbunătăţit pe măsură. În februarie 2013, Delegaţia Comisiei Europene a aprobat înlocuirea comunei în programul Aparegio, banii aferenţi localităţii fiind redirecţionaţi către Oradea şi Paleu.

O altă victorie importantă obţinută în acest an de juriştii CAO este cea în procesul intentat de firma Keviep, un litigiu care provine din programul ISPA, derulat în 2015, suma cerută de Keviep operatorului orădean de apă şi canalizare ajungând la peste 3 milioane de euro. „Keviep ne-a cerut aceşti bani pentru că susţineau că nu au de executat anumite lucrări care erau prevăzute în contract”, susţine directorul CAO. Potrivit acestuia, în cele din urmă, consilierii juridici ai companiei au reuşit să demonstreze faptul că  acele lucrări invocate de Keviep au fost incluse în proiectul ISPA, procesul fiind câștigat definitiv și irevocabil de compania orădeană. Ovidiu Gavra consideră, însă, că această cauză câştigată este cu atât mai importantă cu cât au avut ca adversar o firmă privată, şi nu oricare, ci una deţinută de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar. „Este o mare realizare ca o firmă a statului să câştige un litigiu în faţa unei firme private puternice”, a menţionat directorul Companiei de Apă.