De-a lungul anilor, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” a participat la unele proiecte Phare sau Leonardo, iar în ultimii ani, instituția școlară beiușeană, în consorțiu cu Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni (județul Alba) - organizaţia beneficiară şi coordonatoarea proiectului, a accesat câteva proiecte Erasmus+.

 

În anul școlar 2016-2017, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș face parte dintr-un nou proiect Erasmus+, cu numărul 2016-1-RO01-KA102-023354 și intitulat „European Mobility for European Students”. La fel ca în cazul proiectelor Erasmus+ anterioare, la care instituția școlară beiușeană a participat, Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni (județul Alba) este organizaţia beneficiară şi coordonatoarea proiectului, iar Escola Professional - Associação Para a Formação Profisional e Desenvolvimento do Montijo (AFPDM) este organizația de primire. Prin proiectul Erasmus+ 2016-1-RO01-KA102-023354, intitulat „European Mobility for European Students” și finanțat integral din fondurile Uniunii Europene, 70 de elevi români, de la organizațiile de trimitere - Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni (județul Alba), Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva și Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni (județul Alba) - efectuează stagii de practică în Portugalia, la Montijo, de durata a cinci fluxuri, în perioada 9 ianuarie-30 iunie 2017.

Primul flux (9-27 ianuarie) a cuprins 15 elevi beiușeni, din clasa a X-a, profilul Servicii, calificarea Tehnician în comerț, care, însoțiți de două profesoare, au efectuat stagii de mobilitate la Escola Professional din Montijo, oraș aflat în apropiere de Lisabona. Cei patru agenți economici din zona Montijo, parteneri ai AFPDM și gazdele ale celor de la „Ciordaș”, sunt: HIPERMARKET E. LECLERC, O AZEITEIRO, CONTINENTE-MODELO și LOJA DO HELDER.

Cei 15 elevi de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș au avut parte și de excursii, presărate cu vizite la unele dintre cele mai importante puncte turistice din Portugalia. La sfârșit de săptămână, aceștia au vizitat Lisabona (Grădina Zoologică, Oceanariul, Parcul Națiunilor etc.), Sintra, celebrul centru de pelerinaj Fatima, mănăstirile Batalha și Alcobaça, orășelul medieval Obidos, renumita stațiune Cascais, Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei sau Universitatea din Evora, una dintre cele mai vechi din Portugalia. Diversitatea obiectivelor istorice, culturale și turistice vizitate este o dovadă în plus că proiectul Erasmus+ 2016-1-RO01-KA102-023354 „European Mobility for European Students” pune accentul și pe dobândirea de către elevi a unor competenţe transversale, lingvistice, culturale și sociale într-un alt cadru decât cel şcolar.

Selecționați prin probe scrise şi practice de specialitate, precum şi prin probe lingvistice, cei 70 de elevi din consorţiu vor dobândi competenţe profesionale îmbunătăţite, competențe transversale multilingvistice şi digitale, vor şti să lucreze în echipă și vor realiza o bună tranziţie de la şcoală la locul de muncă. În plus, aceștia vor primi  „Europass Mobility Document”, care înregistrează cunoştinţele şi competenţele dobândite într-o altă ţară europeană. Cât privește beneficiile pentru școlile implicate în proiectul Erasmus+ 2016-1-RO01-KA102-023354 - „European Mobility for European Students”, acestea sunt multiple: îmbunătăţirea calităţii serviciilor de formare profesională oferite, întărirea capacității transnaţionale a organizaţiilor, reducerea absenteismului şi a abandonului școlar, îmbunătăţirea gradului de inserție pe piaţa muncii şi a capacităţii şcolilor de a opera acorduri la nivel internaţional, iar pe termen lung, un plus de valoare adăugat, prin proiecte, ofertei educaţionale, precum și asigurarea sustenabilităţii în comunitate, în regiune şi în cadrul bazinului de recrutare a elevilor.