În acest fel se urmăreşte îmbunătăţirea performanţei şi eficientizarea serviciilor medicale. Majoritatea centrelor sunt supraaglomerate şi au aparatură uzată, dotările şi spaţiile de tratament necorespunzând de cele mai multe ori cerinţelor minime ale regulamentului. Ministerul Sănătăţii şi CNAS-ul apreciază că externalizarea acestor servicii va duce la asigurarea accesului tuturor categoriilor de pacienţi la serviciile de hemodializă şi dializă peritonală, care vor fi mai eficiente. Spitalele vor fi monitorizate şi coordonate în externalizarea acestor servicii de către Ministerul Sănătăţii Publice care va înfiinţa Comisia Naţională de Evaluare a Unităţilor de Dializă. Totodată, unităţile sanitare publice ale căror centre au fost preluate de operatori privaţi vor încheia contracte de furnizare de servicii medicale de dializă cu Casele de Asigurări de Sănătate în condiţiile prevăzute de contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
În judeţul Bihor a fost deschis un centru de dializă anul trecut, urmând să se deschidă un altul la data de 1 martie. Primul centru a fost deschis anul trecut, în luna decembrie, pe str. Clujului nr. 158, fiind realizat de către firma Renamed Nefrodial. În ceea ce priveşte centrul care urmează să se deschidă, acesta a fost preluat de firma Fresenius, centrul urmând să îşi desfăşoare activitatea în incinta Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu". Ambele centre au peste 20 de aparate performante de dializă, iar la Spitalul Municipal două dintre acestea sunt destinate tratamentului copiilor. În momentul de faţă, potrivit dr. Gabriel Bako, şeful secţiei de Nefrologie, în judeţul Bihor sunt 200 de pacienţi care vor fi repartizaţi la cele două centre de dializă. În plus, pe lângă aceştia, 33 de pacienţi necesită dializă peritonală, acest tratament realizându-se la domiciliu. Pacienţii care au această boală cronică de rinichi şi necesită tratament prin dializă trebuie să se deplaseze de trei ori pe săptămână la centru în vederea tratamentului, transportul fiind asigurat de firmele de transport care duc pacienţii de la domiciuliu la centru şi înapoi. În ceea ce priveşte centrul de la Spitalul Muncipal, acesta va putea oferi tratament copiilor care până acum trebuiau să se deplaseze de trei ori pe săptămână până Cluj-Napoca pentru a face acest lucru. Noile aparate moderne asigurate de aceşti operatori vor putea oferi un tratament de calitate ridicat la standardele din ţările europene.
Înainte de a se deschide aceste două centre au existat alte două la Spitalul Clinic Judeţean Oradea şi la Spitalul Clinic CFR. Cel de la Spitalul Clinic CFR a fost preluat de firma Renamed Nefrodial, iar cel de la Staţionarul II al Spitalului Judeţean, de către firma Fresenius. Centrele de la aceste spitale au avut de suferit de-a lungul timpului din cauza aparaturii uzate fizic şi moral, nemaiputând asigura condiţiile pentru un tratament optim. Chiar dacă aceste centre au fost preluate de operatori particulari, tratamentul bolnavilor şi transportul va beneficia de gratuitate, cheltuielile fiind suportate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin subprogramul de sănătate destinat acestor bolnavi, a menţionat dr. Gabriel Bako.