Proprietarii clădirilor monument suportă singuri intervenţiile la "cucurigu"
Ieri, nemulţumit de lipsa de reacţie a autorităţilor locale, care se implică prea puţin în sprijinirea celor care doresc să demareze proiecte de restaurare a clădirilor monument istoric din oraş, unul dintre proprietarii imobilului de pe strada Iosif Vulcan nr. 4 cu faţadă pe Corso a apelat pe cont propriu o firmă pentru a îndepărta o bucată de tencuială ce stătea să cadă peste trecători.
Clădirile din Centrul istoric al Oradiei au devenit pericol public pentru cetăţeni, lucru de care sunt conştienţi chiar şi proprietarii acestora. Costurile imense, birocraţia excesivă, dar şi neînţelegerile dintre cei care deţin câte o cotă parte din imobil fac ca lucrările de restaurare să demareze cu greutate.

Ieri, unul dintre proprietarii unui imobil de pe strada Iosif Vulcan nr. 4 cu faţadă pe Corso a decis, pentru a evita vreun accident, să intervină pentru a îndepărta o bucată de tencuială ce stătea să cadă peste trecători. A apelat la o firmă care, cu ajutorul unei maşini speciale din dotare, a reuşit să ajungă până la acoperişul clădirii şi la streaşina cu probleme. Proprietara imobilului s-a arătat nemulţumită şi de lipsa de reacţie a autorităţilor locale, care se implică prea puţin în sprijinirea celor care doresc să demareze proiecte de restaurare a clădirilor monument istoric din oraş. "S-ar putea să aibă proiecte cei de la Primărie, dar doar pe birouri. De cinci ani există aici un apartament nelocuit de nimeni, care aparţine Primăriei şi nu au venit să vadă cât de degradată este faţada deasupra geamului. Cum îşi permite luxul să-l ţină nelocuit?", s-a arătat indignată proprietara unuia dintre apartamentele vecine.
Faţă de aceste acuzaţii, reprezentanţii Primăriei se apără declarând că apartamentul în cauză este revendicat, motiv pentru care nu poate face nicio intervenţie.
Începând cu anul viitor, proprietarii de imobile din Centrul istoric al Oradiei vor fi nevoiţi să achite taxe speciale pentru neîntreţinerea faţadelor, care variază de la 3 la 6 lei/mp, în funcţie de categoria imobilului, de zona în care se află, dar şi de proprietar.