Măsuri suplimentare pentru sănătatea populaţiei, în perioada caniculară
Având în vedere că, pentru următoarea perioadă, au fost anunţate temperaturi ridicate pe întreg teritoriul ţării, Ministerul Sănătăţii a dispus o serie de măsuri urgente pentru protejarea stării de sănătate a populaţiei.
Spitalul Clinic Judeţean, pregătit să facă faţă unui număr crescut de cazuri
Astfel au fost date dispoziţii pentru suplimentarea turelor cu medici, asistenţi medicali şi ambulanţieri, în instituţiile sanitare în care este nevoie, în special în unităţile de primire a urgenţelor, precum şi evaluarea rapidă de către Autoritatea de Sănătate Publică a stocurilor de medicamente din aparatele de urgenţă şi suplimentarea, dacă este cazul, cu soluţii perfuzabile (calciu lactic, magneziu, glucoza, vitamine, hidroelectrolitice, hipotensoare etc.).
Potrivit dr. Tiberiu Bondar, directorul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, deocamdată în instituţia pe care o conduce nu se impune aplicarea acestor măsuri, unitatea fiind pregătită să facă faţă unei eventuale creşteri a patologiei cauzate de temperaturile crescute.
Amenzi grase pentru angajatorii care nu asigură condiţii de muncă în zilele toride
Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a asigura protecţia stării de sănătate a salariaţilor în perioada caniculară, angajatorii sunt obligaţi să le asigure condiţii suplimentare. Conform informaţiilor furinzate de Loredana Şuta, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, personalul care lucrează în microclimat cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius trebuie să beneficieze de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare a organismului şi să primească zilnic între doi şi patru litri de apă carbogazoasă salină. Pauzele se stabilesc de către angajator, în funcţie de intensitatea efortului fizic. Salariaţii din orice domeniu de activitate au dreptul la aceste facilităţi, inclusiv la asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, şi în cazul în care se înregistrezaă două zile consecutiv temperaturi de 37 de grade Celsius.
Sfaturi pentru populaţie
Pentru protecţia stării de sănătate şi evitarea problemelor de sănătate, specialiştii din sistemul sanitar transmit populaţiei să ţină seama de sfaturilor acestora. Astfel, este indicat ca populaţia să evite expunerea la soare şi să folosească mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise), să consume o cantitate mai mare de lichide, între doi şi patru litri pe zi, o alimentaţie săracă în grăsimi şi să nu folosească în exces cafeaua şi băuturile alcoolice. Specialiştii din sănătate reamintesc angajatorilor să modifice, conform legii, programul de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi să distribuie salariaţilor cantităţi suficiente de apă minerală. Sunt, de asemenea, indicate duşurile frecvente cu apă la temperatură moderată. Populaţia trebuie să evite efortul fizic susţinut în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime, iar activitatea din agricultură, şantierele de construcţii şi halele industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, să se desfăşoare dimineaţa şi seara.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.