Stihie şi blestem!
Un sfert de oră a fost suficient ca vijelia ce s-a dezlănţuit cu o furie de nedescris asupra judeţului nostru, joi seara, să răstoarne turla unei biserici, să scoată din rădăcini arborii seculari, să radă acoperişurile sutelor de case, să doboare hectare întregi de porumb şi să lase în beznă, o noapte întreagă, aproape 100 de localităţi. Cele mai afectate au fost localităţile Oradea, Mădăras, Oşorhei, Dobreşti, Salonta, Abram, Aleşd, Popeşti, Avram Iancu, Valea lui Mihai, Sânmartin, Boianu Mare, Gepiu, Tăuteu şi Balc.
Un sfert de oră a fost suficient ca vijelia ce s-a dezlănţuit cu o furie de nedescris asupra judeţului nostru, joi seara, să răstoarne turla unei biserici, să scoată din rădăcini arborii seculari, să radă acoperişurile sutelor de case, să doboare hectare întregi de porumb şi să lase în beznă, o noapte întreagă, aproape 100 de localităţi. Din fericire, pagube omeneşti nu s-au înregistrat, doar o femeie din Băile Felix a fost lovită de o bucată de ţiglă desprinsă dintr-un acoperiş. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă, în Bihor, cele mai afectate au fost localităţile Oradea, Mădăras, Oşorhei, Dobreşti, Salonta, Abram, Aleşd, Popeşti, Avram Iancu, Valea lui Mihai, Sânmartin, Boianu Mare, Gepiu, Tăuteu şi Balc.
Blestemul ploii
Sătenii din Alparea au fost, joi seara, martorii celei mai mari tragedii care s-a abătut asupra lor în ultimele decenii. În doar câteva minute, peste întregul sat s-a lăsat întunericul brăzdat numai de lumina fulgerelor care nu mai conteneau. În tot acest timp, crucea şi turla bisericii, veche de peste 70 de ani, a fost smulsă şi aruncată peste gardul bisericii. La ivirea zorilor, sătenii s-au îngrozit de ruina în care s-a transformat lăcaşul lor de rugăciune, iar crucea zăcea îndoită, aruncată la câţiva metri peste gard. "Când am văzut vremea grea care s-a abătut asupra noastră, am plecat spre biserică. Vântul puternic m-a pus la pământ, dar am continuat să merg. Când am ajuns în biserică, am început să trag clopotele. La un moment dat, a început să cadă tencuiala, apoi nişte cărămizi, iar mai apoi au început să cadă din ce în ce mai multe cu grinzi şi alte cărămizi. În tot acest timp, eu trăgeam clopotele din genunchi, asuns după scara din biserică. Am stat aşa 20 de minute şi am văzut cum turnul îşi ia zborul", ne-a povestit clopotarul satului, Teodor Cioara, de 80 de ani. În acelaşi timp, de blestemul vijeliei nu a scăpat nici o gospodărie din Alparea, majoritatea caselor rămânând fără ţigle, iar viţa-de-vie şi lanurile de porumb au fost culcate la pământ. "În viaţa mea nu am mai văzut aşa prăpăd. Am crezut că pierim. Un sfert de oră sub fulgere şi vijelie, mi s-a părut o viaţă de om", ne-a declarat Teodor Molnar, un alt localnic.
Sute de case rămase fără ţigle
Şi localitatea Oşorhei a fost lovită de capriciile vremii. Aici la 15% din cele 750 de case s-au înregistrat pagube mari, acoperişurile fiind complet distruse, iar la 40% acoperişul a fost doar parţial afectat. Vântul puternic, care a atins până la 100 de kilometri pe oră, a scos pompa unei fântâni şi a târât-o câţiva metri în grădină unde a afectat întreaga viţă-de-vie. De asemenea, zeci de solarii au fost răsturnate. Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, angajaţii Primăriei Oşorhei s-au reunit în comisia împotriva dezastrelor, în vederea evaluării pagubelor din localităţile aferente de furtună. Astfel, la o primă analiză, la Cheriu, s-a constatat, că sunt afectate 49 de gospodării, Căminul Cultural şi o firmă, pagubele fiind evaluate astfel: 10.000 de bucăţi de ţiglă, 510 coame, 50 mp de sticlă, 340 plăci ondulate şi 100 de cărămizi. La Fughiu au fost afectate 11 gospodării, fiind distruse 1510 ţigle, 40 coame şi 75 plăci ondulate. Şi în comuna Mădăras, au fost afectate circa 500 de case, dintre care 25 în stare gravă.
Băile 1 Mai strivite sub trunchiurile dezrădăcinate
Nici Staţiunile Băile Felix şi 1 Mai nu au scăpat de dezlănţuirea forţelor naturii, copacii smulşi de vânt din aceste localităţi producând cele mai mare pagube. În Băile Felix, zeci de copaci au fost dezrădăcinaţi, iar în cădere au distrus alţii. De-a lungul şoselei cu sens unic, ce străbate staţiunea, cu greu se putea înainta din cauza vegetaţiei şi crengilor rupte de vântul puternic, dar şi a indicatoarelor rutiere contorsionate. În Staţiunea 1 Mai, iadul s-a dezlănţuit în special asupra Ştrandului "Venus". Aici, proporţiile dezastrului erau vizibile chiar de la intrare, unde trei plopi, aflaţi unul lângă altul, au fost scoşi din rădăcini şi s-au răsturnat în curtea ştrandului peste gard, peste umbrelele şi mesele de pe terasă. Trotuarul şi plăcile din asfalt au fost pur şi simplu crăpate. În incinta ştrandului, întreaga suprafaţă era acoperită cu un covor de crengi şi frunze, vârfurile tuturor celor peste 20 de sălcii, plantate în linie dreaptă, fiind pur şi simplu retezate. De asemenea, peste două dintre maşinile parcate în faţa cazinoului din staţiune s-a răsturnat un copac. "Tocmai mă pregăteam să urc în maşină, când am văzut cum castanul din preajmă a căzut peste maşina mea, iar în cazul celeilalte maşini crengile au pătruns prin parbriz. Poate acest incident neplăcut ar fi putut fi evitat, dacă cei de la primărie ar fi tăiat copacii bătrâni şi bolnavi", ne-a precizat Valer Todoruţ. Cum mulţi dintre copaci au căzut peste liniile de tensiune, localitatea 1 Mai a fost lăsată în noaptea de joi spre vineri fără curent electric şi fără apă. "De mai bine de 16 ore, noi nu avem curent. Avem aici un restaurant, iar congelatoarele sunt pline cu alimente care ni se pot strica", ne-a declarat Rodica Bulzan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.