Prevederile se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorilor finali, inclusiv produselor alimentare livrate de societăţile de restauraţie colectivă, şi produselor alimentare destinate furnizării către societăţile de restauraţie colectiva (stand fix sau mobil - restaurante, cantine, şcoli, spitale şi societăţile de catering).

În conformitate cu prevederile Regulamentului Uniunii Europene (UE) nr. 1169/2011, operatorii economici din sectorul alimentar sunt obligaţi să respecte de aproape doi ani reguli mai stricte atunci când vine vorba de etichetarea produselor alimentare. Printre domeniile care sunt acoperite de Regulament se numără informaţii de nutriţie, etichetarea originii, lizibilitate şi etichetare privind alergenii. Operatorii economici din sectorul alimentar vor trebui să prezinte pe etichetele produselor şi alte informaţii nutriţionale, precum valoarea energetică şi cantitatea de grăsimi sau zaharuri. Prevederile legislative europene sunt programate să intre în vigoare din data 13 decembrie.  Printre elementele majore introduse de Regulamentul 1169/2011, se numără Declaraţia nutriţională, afişată pe majoritatea alimentelor preambalate. În plus, consumatorii vor putea afla citind etichetele produselorţi informaţii despre conţinutul în energie şi în nutrienţi principali, raportaţi la Consumul de referinţă. Astfel, lista informaţiilor care trebuie să figureze pe etichetele produselor preambalate va include obligatoriu şi o declaraţie nutriţională, care va cuprinde valoarea energetică a produsului şi cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare. În acelaşi timp, vor exista anumite produse alimentare pentru care cerinţa de a furniza declaraţia nutriţională nu va fi obligatorie, este vorba despre: produsele neprelucrate care conțin un singur ingredient sau o singură categorie de ingrediente; apa destinată consumului uman, inclusiv în cazul în care singurele ingrediente adăugate sunt dioxidul de carbon și/sau arome;    plantele aromatice, condimentele sau amestecuri ale acestora; sarea și înlocuitorii ei; îndulcitorii pentru masă; infuziile de plante și de fructe, ceai, ceai decafeinizat, ceai instant sau solubil sau extract de ceai; oțeturile fermentate și înlocuitorii de oțet; aromele; aditivii.

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, pe etichetele produselor alimentare neambalate trebuie să apară următoarele informaţii obligatorii: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor; orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă de produs alimentar; data durabilităţii minimale sau data-limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar responsabil cu informarea consumatorilor; ţara de origine sau locul de provenienţă (în anumite cazuri); instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar; pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită. Totodată, regulamentul prevede şi unele menţiuni obligatorii suplimentare în cazul anumitor tipuri sau categorii de produse alimentare. Spre exemplu: în cazul băuturilor cu conţinut ridicat de cafeină şi produsele alimentare cu adaos de cafeină, trebuie trecută menţiunea "Conţinut ridicat de cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează"; în  cazul cărnii congelate, preparatele din carne congelate şi produsele pescăreşti netransformate congelate, trebuie trecută data congelării sau data primei congelări (dacă produsele au fost congelate de mai multe ori). Totodată, pentru carnea proaspătă provenită de la porcine, ovine, caprine şi păsări de curte, trebuie incluse obligatoriu informaţiile privind originea acesteia.