Scandalurile nu au lipsit nici în şedinţa Consiliului Judeţean Bihor de ieri. Aleşii judeţeni s-au contrat pe procedura de înlocuire a lui Dorin Corcheş, care şi-a anunţat demisia înainte de şedinţă, cât şi la proiectul prin care CJ Bihor îşi angajează avocaţi care să-l reprezinte în procesul intentat de PNL.

 

Julien Mateaş, în locul lui Corcheş

Şedinţa de ieri a CJ Bihor a debutat cu introducerea pe ordinea de zi a două puncte surpriză: încetarea mandatului de consilier a lui Dorin Corcheş (ALDE) şi validarea unui nou consilier judeţean. „Având în vedere cererea domnului Corcheş Dorin Octavian, depusă la preşedinte, prin care ne prezintă demisia din Consiliul Judeţean Bihor, dorim ca primul punct pe ordinea de zi să fie încetarea mandatului domnului Corcheş şi validarea unui nou mandat de consilier judeţean”, a anunţat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor. Imediat, liderul de grup al PNL, Ionel Avrigeanu, a intervenit, susţinând că nu poate fi validat un nou mandat, din moment ce Corcheş se află la masa consilierilor şi a semnat procesul verbal de prezenţă. Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a menţionat că, potrivit legislaţiei, Dorin Corcheş va părăsi masa după ce locul său în Consiliu va fi declarat vacant. Liberalii au anunţat că nu vor vota aceste propuneri. Mai mult, Dacian Foncea (PNL) a refuzat să se prezinte la comisia de validare, motivul fiind acelaşi - punctul privind validarea noului consilier nu figura pe ordinea de zi iniţială. Refuzul acestuia nu a împiedicat activitatea comisiei de validare, care a analizat propunerea făcută de ALDE - Julien Mateaş, din Vadu Crişului, al treilea pe lista cu care acest partid s-a prezentat la alegerile locale din 2016. Pentru a obţine locul în CJ Bihor, Julien Mateaş avea nevoie de votul majorităţii consilierilor prezenţi. Majoritatea PSD-UDMR-ALDE a profitat de absenţa de la şedinţă a unui consilier liberal, astfel încât proiectul privind validarea noului consilier a fost adoptat cu 17 voturi pentru şi 16 împotrivă.

 

Discuţii privind drumurile

În ceea ce priveşte restul punctelor de pe ordinea de zi, conducerea CJ Bihor a resupus la vot toate proiectele care au fost respinse în şedinţa precedentă din cauza absenţei social-democratului Gheorghe Ţara. În efectiv complet, majoritatea a reuşit să treacă proiectele privind reactualizarea documentaţiilor tehnico-economice pe baza noului TVA aplicat din 1 ianuarie 2017 şi asigurarea cofinanţării pentru reabilitarea a două drumuri din judeţ: DJ 792a Beliu-Tinca-Leş şi DJ 767b Tăşad-Copăcel-Şerghiş. Liberalii au votat pentru cele două proiecte legate de drumul Beliu-Tinca-Leş, însă au votat împotrivă la cele două proiecte legate de drumul Tăşad-Copăcel-Şerghiş. Ionel Avrigeanu a solicitat conducerii CJ Bihor o informare în scris, până la şedinţa viitoare, cu privire la acest drum. Mai exact, iberalii solicită să li se prezinte motivele pentru rezilierea contractului cu firma care a realizat deja 70% din lucrare în 7 ani. „Această reactualizare a documentaţiei şi stabilirea cofinanţării sunt două documente necesare pentru semnarea contractului cu Ministerul Dezvoltării, altfel, finanţarea prin PNDL cade, iar cele două comune liberale rămân fără drum făcut. Norocul celor două comune liberale este că sunt necesare doar 18 voturi pentru ca materialele să treacă”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. „Având în vedere că acest drum nu are un nou constructor, iar în şase luni nu s-au făcut demersuri pentru un nou constructor, nu ne puteţi cere să votăm proiectele. Până nu clarificăm situaţia acestui drum nu votăm”, a anunţat Avrigeanu.

 

Două proiecte respinse

Pe de altă parte, două dintre proiectele care aveau nevoie de 24 de voturi au fost respinse, nefiind susţinute de liberali: scoaterea la licitaţie publică, pentru închiriere, a unui spaţiu dintr-un imobil situat pe strada Corneliu Coposu şi transferarea către Muzeul Ţării Crişurilor a dreptului de administrare asupra Casei pompelor şi Rezervorului de apă situate lângă sediul muzeului, pe strada Armatei Române. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a menţionat că CJ administrează bine aceste construcţii şi nu vede motivul pentru care ar trebui transferat dreptul de administrare către Muzeu şi i-a reamintit lui Pasztor Sandor de recomandarea ca înainte de proiectele importante să îi consulte pe liberali. „Timp de patru luni a fost pe ordinea de zi acest proiect. A fost discutat în comisii”, a răspuns Pasztor, adăugând că la sfârşitul lunii martie va fi preluată clădirea în care va funcţiona Muzeul şi că până atunci ar trebui făcut acest transfer. „Discutăm atunci”, a afirmat Avrigeanu. Vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang a cerut să se consemneze voturile împotrivă pentru „a şti cine sunt vinovaţii” dacă vor fi luaţi la rost de Curtea de Conturi.  

 

Avocat angajat în procesul cu PNL

Ultimul punct pe ordinea de zi a fost legat de angajarea, de către CJ Bihor, a unei case de avocatură care să-l reprezinte în procesul intentat de PNL cu privire la modul în care a fost aleasă conducerea Consiliului, liberalii reclamând faptul că votul nu a fost secret. Ionel Avrigeanu a reclamat faptul că administraţia judeţeană recurge la o casă de avocatură în loc să apeleze la juriştii instituţiei. „Niciodată nu s-au plătit mii de euro pentru o casă de avocatură care să apere CJ într-un proces cu un partid politic. Nu există un astfel de precedent. Eu cred că CJ are jurişti competenţi. Mi se pare o greşeală cum se pune problema. E o greşeală să cheltuim atâţia bani. Mai bine angajaţi avocaţi care să recupereze clădirile CJ. Aici există un precedent - clădirea fostei Policlinici. Nu cheltuiţi bani să vă apăraţi funcţiile”, a afirmat liderul grupului PNL. Şeful CJ Bihor a menţionat că nu conducerea administraţiei îşi angajează avocaţi, ci consiliul, iar suma ce va fi cheltuită se ridică la maximum 5.000 lei. „Aţi depus plângerea la Tribunal? Cu avocat? V-aţi gândt că poate şi cealaltă parte poate are posibilitatea să angajeze un avocat? Patru speţe am găsit în ultimii ani, sub conducerea liberală, în care Consiliul Judeţean a angajat avocaţi să-l reprezinte, inclusiv în probleme personale”, a replicat Pasztor. Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a precizat că atât preşedintele cât şi vicepreşedinţii şi-au angajat avocaţi, iar casa de avocatură va fi angajată pentru Consiliu. „Domnul preşedinte a fost chemat separat în acest proces. Cei chemaţi individual şi-au angajat avocaţi individual. Nu doar preşedintele, ci şi vicepreşedinţii sunt chemaţi în instanţă. Aici e vorba să se apere o hotărâre de Consiliu, nu o persoană. Cel care angajează este Consiliul Judeţean. Acest demers este pentru apărarea unui act al CJ Bihor”, a afirmat Soltănel. Ionel Avrigeanu a replicat că juriştii CJ ar fi putut reprezenta instituţia, fără să fie nevoie de plata a maximum 5.000 lei. „Este o teamă a dumneavoastră, a conducerii, că veţi pierde. Folosiţi bani publici pentru a vă apăra scaunele”, a menţionat liderul grupului PNL, care a adăugat că nu a spus că proiectul este ilegal, ci imoral. „Acest proces este politic. Toată lumea a votat în cabină, însă aţi atacat în instanţă în speranţa că veţi obţine conducerea CJ Bihor. Aţi susţinut că alegerea conducerii nu s-a făcut prin vot secret, deşi s-a votat în cabină”, a intervenit Ioan Mang. El a adăugat că şi-a angajat avocat care să-l reprezinte „în acest proces unic în ţară” şi le-a amintit liberalilor că în toate instituţiile conduse de PNL se votează la vedere. Tot el a afirmat că la votul la moţiunea de cenzură de săptămâna trecută, la cererea preşedintelui interimar al PNL, liberalii au votat cu bilele la vedere. Până la urmă, proiectul a fost adoptat cu votul majorităţii.