Ieri după-amiază, în prezenţa a sute de curioşi, coşul de fum al CET II a fost demolat prin explozie controlată. Evenimentul a avut loc la 29 de ani de la inaugurarea centralei termice din Nufărul.

 

Timp de o oră, şoseaua de centură, în zona CET II, a fost loc de întâlnire pentru sute de oameni de toate vârstele, veniţi să asiste la dispariţia unei părţi din trecutul municipiului de pe Crişul Repede – demolarea coşului de fum, înalt de 160 m. Orădenii au început să vină pe strada Ogorului în jurul orei 15.00, să nu cumva să rateze momentul anunţat pentru intervalul orar 15.30-16.00, şi s-au oprit fie pe marginea drumului, fie urcați pe conductele termice neîngropate. Cei mai curajoşi au înaintat pe câmp, spre platforma CET, pentru a fi cât mai aproape de locul exploziei. Cu puţin înainte de 15.45, turnul s-a prăbuşit la pământ, momentul fiind precedat de câteva artificii colorate. În vecinătatea perimetrului de siguranţă, circulaţia pe şoseaua de centură a fost oprită pentru câteva minute între cele două corpuri de clădiri ce delimitează CET II Oradea.

Evenimentul a avut loc la 29 de ani de la inaugurarea centralei termice. Aceasta nu a funcţionat decât 12 ani. În 2002, tot personalul a fost disponibilizat, iar CET II a fost închis. Pus în conservare, uriașul complex energetic s-a degradat an după an. Ministerul Finanțelor a încercat ani la rând să vândă terenul de 140 de hectare al centralei, pe care se aflau clădirile centralei şi uriașe depozite de cenușă.

Până la urmă, activul CET II Oradea a fost cumpărat la licitaţie în 2015 de societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, în urma lichidării SC Termoelectrica SA Bucureşti. În ianuarie 2016, între noii proprietari şi Primăria Municipiului Oradea a fost încheiat un protocol care prevede demolarea/demontarea/dezafectarea construcţiilor şi instalaţiilor aferente activului CET II, valorificarea terenului disponibil, precum şi închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi zgură. Protocolul prevede şi colaborarea noilor proprietari cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial, în scopul valorificării terenurilor şi infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori.

În data de 5 decembrie 2016, SC OGS Consulting Exploziv SRL Hunedoara a început lucrările de pregătire în vederea demolării coşului de fum aflat pe platforma CET II Oradea.