Sala de ședințe a Bibliotecii Universității din Oradea a fost plină, ieri, la lansarea cărții „The european space – borders and issues” publicată în onoarea decanului Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității din Oradea, Ioan Horga.

Evenimentul a început la ora 12.00, a fost moderat de Florentina Chirodea și i-a avut la prezidiu pe rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului Universității – Sorin Curilă, reprezentanta Cancelariei Prefectului – Claudia Timofte și profesoara Lia Pop. Rectorul Constantin Bungău a spus că speră ca în cadrul facultății să fie acreditat un nou doctorat în domeniul Relațiilor Internaționale, iar Sorin Curilă a promis să sprijine demersurile științifice ale facultății. Claudia Timofte i-a oferit decanului Ioan Horga, cu ocazia împlinirii celor 60 de ani, o plachetă aniversară din partea Prefecturii. Reprezentantul Universității din Debrecen a vorbit despre relația bună pe care o are cu Universitatea din Oradea și despre proiectele transfrontiere dezvoltate în comun, iar Mihai Drecin a spus că știa încă din anii `80 că generația lui Horga va fi una importantă. Despre lucrare au vorbit Mircea Brie și Lia Pop.

„Ioan Horga a publicat peste 200 de lucrări științifice în edituri importante din toată lumea. Este istoric ca formație și din această perspectivă a putut să privească dintr-un alt unghi relațiile europene. Lucrarea a apărut ca un demers logic pe firul cercetărilor lui și ale colegilor. Este publicată în limba engleză pentru că o parte din lucrările trimise de cercetători și prieteni au fost scrise direct în această limbă, dar și pentru a avea mai multă vizibilitate”, a spus Mircea Brie care a fost completat de Lia Pop: „Este o carte scrisă serios, un fel de florilegiu. Un buchet de flori din partea colegilor, la împlinirea celor 60 de ani. Prin departamentul fondat de Ioan Horga, Universitatea din Oradea a fost înscrisă într-o rețea nouă de universități, lucru foarte important astăzi, când aproape toate lucrurile acestea țin de rețele. Cartea are trei secțiuni. Una dedicată relațiilor istorice și politice în Europa, alta dedicată procesului integrării și granițelor și o alta, dedicată securității și cooperării în Europa. Pe fiecare secțiuni sunt lucrări foarte importante care merită citite”.

„Iertați-mă că nu am făcut mai multe!”

Ioan Horga a povestit, la finalul conferinței, despre anii de dinainte de a fi profesor la Universitatea din Oradea, despre ambițiile neîmplinite și despre colegii trecuți în neființă.

„Apostolul Pavel spune că binele este în mine, dar nu găsesc cum să-l fac. S-a vorbit mult aici despre ce am făcut, dar nu și despre ce nu am făcut. Pentru acest bine, pe care nu l-am făcut, îmi cer scuze. Centrul de studii juridice în domeniul cooperării transfrontaliere a apărut în urma unei discuții pe care am avut-o cu colegul Alexandru Ilieș când ne întorceam de la o conferință din Polonia. Atunci am spus: „uite ce fac polonezii și cu germanii, noi de ce nu a putea să facem așa ceva cu ungurii?”. Sunt foarte mulți colegi care au avut un merit egal sau poate mai mare ca al meu în toate aceste realizări. Iertați-mă că nu am făcut mai multe!”, a încheiat Ioan Horga.

Au luat apoi cuvântul mai mulți colegi cu care a lucrat.   Cartea „The european space – borders and issues” are 586 de pagini și a fost publicată la Editura Universității din Oradea.