Fundaţia NATO Charity Bazaar din Bruxelles a desemnat cele două organizaţii neguvernamentale pe care le va sprijini financiar în 2017: Asociaţia Curcubeul Copiilor din Oradea şi Asociaţia Haţieganu-Papai-Pariz a Spitalului Municipal din Marghita. Cecurile simbolice, în valoare de 9.660 euro, respectiv 9.790 euro, au fost înmânate de către preşedinta Fundaţiei, Katalin Schmidt.

 

Pentru al şaptelea an consecutiv, Fundaţia NATO Charity Bazaar din Bruxelles acordă finanţare pentru proiecte derulate de asociaţii din judeţul Bihor. Vineri, 30 decembrie, la Primăria Oradea, preşedinta fundaţiei, Katalin Schmidt, a înmânat cecurile simbolice reprezentanţilor Asociaţiei Curcubeul Copiilor din Oradea şi reprezentanţilor Asociaţiei Haţieganu-Papai-Pariz din Marghita. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Asociației „Sfântul Nicolae, Ocrotitorul săracilor”, din Salonta, respectiv Societății de Binefacere „Don Orione”, cele care au primit finanţare în 2016. Katalin Schmidt a anunţat că, în acest an, la târgul de Crăciun caritabil, au fost adunaţi 213.000 euro, bani din care vor fi finanţate proiecte depuse de 26 de organizaţii din mai multe ţări. Din judeţul Bihor, Asociaţia Curcubeul Copiilor primeşte 9.660 euro pentru un proiect care vizează dotarea cu mobilier a camerelor în care locuiesc copiii din Centrul de plasament nr. 2 de pe strada Feldioarei. Asociaţia administrează centrul din luna mai 2015. Adina Farago, managerul centrului, a menţionat că clădirea este foarte veche, iar mobilierul este într-o stare jalnică. O parte dintre cele 17 camere (opt pentru băieţi, nouă pentru fete), în care stau câte patru copii, vor fi dotate cu mobilier nou din banii pe care Fundaţia NATO Charity Bazaar i-a oferit. „Sperăm că acesta să fie un început. Necesităţile noastre sunt foarte mari: avem probleme cu încălzirea, cu electricitatea etc.”, a menţionat Adina Farago. Potrivit acesteia, foarte mulţi dintre copiii din Centrul de plasament nr. 2 au talente înăscute, astfel că asociaţia acceptă şi donaţii constând în instrumente muzicale.

Cea de-a doua asociaţie ce a primit deja finanţare din partea NATO Charity Bazaar este Asociaţia Haţieganu-Papai-Pariz, înfiinţată de personalul Spitalului Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita. Finanţarea, în valoare de 9.790 euro, va fi folosită pentru achiziţia de aparatură medicală. „Proiectul promovat de noi are o valoare de 9.790 euro, sumă acoperită în proporţie de 100% de Nato Charity Bazaar”, a declarat medicul neonatolog Szabo Jozsef, preşedintele asociaţiei. Potrivit acestuia, va fi cumpărat un monitor multiparametric pentru secţia de terapie intensivă şi două pompe de perfuzie pentru secţia de pediatrie. Potrivit medicului, aproximativ 50% dintre pacienţii de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului din Marghita sunt vârstnici, astfel că impactul cel mai mare al achiziţionării monitorului multiparametric va fi asupra acestei categorii de persoane. În plus, susţine Szabo Jozsef, monitorul va putea fi folosit şi în sala de operaţii. Spitalul din Marghita a mai primit finanţare din partea NATO Charity Bazaar în anul 2011, banii fiind folosiţi pentru dotarea secţiei nou-născuţi şi pediatrie.