De câteva zile, orădenii au ocazia să admire, pe apele Crișului Repede, o colonie formată din aproximativ 15-20 de cormorani. Potrivit lui Marton Venczel, expert biodiversitate în cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, este vorba de cormorani de talie mare (Phalacrocorax carbo), care încearcă să găsească hrană în locurile de pe Criș unde apa nu este înghețată.

 

„Păsările acvatice, negre, ce pot fi văzute în aceste zile, pe apele Crișului Repede, sunt cormorani de talie mare (Phalacrocorax carbo), care încearcă să găsească hrană (să pescuiască) în această perioadă vitregă. Asemenea exemplare au mai fost văzute în zona noastră, atât vara, cât și iarna, dar nu în număr atât de mare. Aceste păsări acvatice au migrat aici din zone nordice, unde apa este înghețată, și caută locuri propice pentru a pescui”, ne-a declarat Marton Venczel.

Cormoranii pot fi văzuți între Podul Sf. Ladislau și Podul pietonal de la Informatica. Pentru orădenii de rând, spectacolul pe care aceștia îl oferă este de-a dreptul fascinant. „La prima vedere, am avut o tresărire, întrucât, văzute de la distanță, păreau oameni. Apoi, am observat că-și desfac aripile și își iau zborul spre cer. Locuiesc de-o viață în Oradea, dar este pentru prima oară când văd asemenea păsări pe Crișul Repede”, ne-a mărturisit o orădeancă. Nu la fel de încântați de vederea impresionantelor zburătoare sunt pescarii, nu numai din cauza cantității mari de pește pe care o consumă zilnic un singur exemplar, ci și din cauză că aceste păsări rup plasele de pescuit. În afară de pești, cormoranii consumă melci, moluște, crustacee, viermi și cefalopode mici.

Păsările sunt răspândite pe toate continentele în afară de Antarctica, însă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale și regiunea sudică a zonelor temperate. Nu se găsesc cormorani în Asia Centrală sau Asia de Nord ca și în regiuni întinse din Canada sau regiunile calde aride. În Japonia, China sau Indonezia păsările sunt dresate pentru pescuit.

În România trăiesc în Delta Dunării trei specii de cormoran:

cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) - 91 cm, cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus) - 48 cm și cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis) -76 cm. Cazuri de excepție sunt cormoranul nezburător (Nannopterum harrisi) de pe insulele Galapagos, care are aripile atrofiate, și cormoranul din Anzi (Phalacrocorax brasilianus), care trăiește la altitudinea de 5000 m. Numai un număr mic de cormorani sunt păsări migratoare, ele migrând iarna spre sud.