În Marțea Mare, la Oradea, a avut loc spectacolul de teatru de stradă „Via Crucis” (Drumul Crucii), ocazie cu care sute de oameni de diferite confesiuni au rememorat calvarul îndurat de Iisus pe drumul spre Golgota. Traseul procesiunii a început de pe strada Republicii și s-a încheiat în Piaţa Unirii, unde a fost recreată scena crucificării lui Iisus. Printre cei care au asistat la eveniment s-a numărat și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

 

Spectacolul a fost realizat de peste 70 de actori, care au evocat patimile Mântuitorului de pe Calea Crucii și crucificarea acestuia.

„Drumul Crucii” a pornit de pe strada Republicii (intersecţie cu strada „Aurel Lazăr”), unde a fost pusă în scenă Judecata lui Iisus, iar apoi, a continuat pe pietonală, până a ajuns în Piaţa Unirii, unde a fost recreată scena crucificării. Inițiatorul acestui spectacol este maestrul olar Dan Leș din Baia Mare.

Spre deosebire de alți ani, de această dată totul s-a desfășurat pe repede înainte, spectatorii dar și unii reprezentanți ai presei fiind bruscați de către organizatori să facă loc actorilor pentru procesiune. În rolul lui Iisus nu s-a aflat însă maestrul olar Dan Leș, așa cum fusese anunțat de organizatori, ci Iulian Văcăreanu, a cărui evoluție nu a avut același impact asupra privitorilor. Nu se știe din ce motive, Dan Leș, îmbrăcat casual, s-a rezumat la a superviza totul, având grijă ca micile impedimente (bănci, arbuști etc.) de pe pietonală să nu îngreuneze buna desfășurare a procesiunii. În plus, pentru a nu exista incidente, la fața locului au fost prezente mai multe echipaje ale Poliției și Jandarmeriei. Chiar dacă spectacolul nu s-a adresat copiilor cu vârste foarte mici, deoarece cuprinde scene foarte dure, la eveniment au fost prezenți și părinți cu micuți de mână sau în cărucioare.

Costumele personajelor au fost lucrate de un artist din Timișoara, iar unele au fost comandate de la Roma. Spectacolul a inclus toate personajele biblice: Iisus, Maria, mama lui Iisus, cei doi tâlhari, Baraba, mironosițele, Pilat din Pont, centurionii romani. Pentru toți actorii implicați, pregătirea acestui spectacol și susținerea lui este o activitate voluntară, neremunerată.

Ca la fiecare spectacol susținut în orașele din țară, actorii au interacționat cu publicul, din rândul căruia au fost aleși bărbații care au dorit să ducă crucea lui Iisus, așa cum sunt prezentate întâmplările în textul biblic.

Spectacolul a avut loc în cadrul Târgului de Paști organizat de Primăria Oradea prin Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR).