Persoane cu dizabilităţi sunt, din păcate, multe în România, iar cea mai arzătoare dorinţă a lor este să ducă o viaţă normală. Pentru asta, o proteză, o cârjă, un cărucior rulant sau doar o încălţăminte ortopedică sunt lucrurile de care semenii noştri cu diverse suferinţe fizice au nevoie ca de aer. În urmă cu câţiva ani, dl Jaco du Plessis, un tehnician ortoped sud-african, cu dragoste faţă de oameni, a decis să deschidă la Oradea o fabrică pentru astfel de produse, folosind tehnologia cea mai înaltă şi materiale performante.

Proteze cu... "suflet" de la Theranova!

Persoane cu dizabilităţi sunt, din păcate, multe în România. Deşi sunt la fel de inteligenţi, frumoşi şi harnici ca oricare dintre noi, cei care au avut neşansa de a se naşte cu un defect sau au avut un accident nefericit, care i-a lăsat fără membre sau paralizaţi, sunt ignoraţi de societate şi "condamnaţi" la izolare. Fireşte, cea mai arzătoare dorinţă a lor este să ducă o viaţă normală. Pentru asta, o proteză, o cârjă, un cărucior rulant sau doar o încălţăminte ortopedică sunt lucrurile de care semenii noştri cu diverse suferinţe fizice au nevoie ca de aer.

Mulţumim, dle du Plesis!

Celor din Oradea, dar şi din întreaga ţară, soarta le-a surâs când, în urmă cu câţiva ani, un tehnician ortoped sud-african, cu dragoste faţă de oameni, a decis să deschidă la Oradea o fabrică pentru astfel de produse, folosind tehnologia cea mai înaltă şi materiale performante. Centrul Medical de Protezare şi Ortezare Theranova din Oradea se află pe strada Eroului Necunoscut nr. 2. "Pentru noi, cea mai mare răsplată este de a-i ajuta pe oameni să se reîntoarcă la activităţile pe care le fac plăcere", este deviza sub care lucrează oamenii de la Theranova, postată şi pe site-ul propriu al centrului, www.theranova.ro. Fondatorul şi directorul Centrului Theranova este dl Jaco du Plessis. "Având în vedere faptul că sunt foarte mulţi oameni cu amputări, am vrut să îi ajutăm şi astfel am deschis acest centru. În anul 2002, am inaugurat Centrul de Proteze şi Orteze Theranova în Oradea. Investiţia în acest centru a fost de peste un milion de euro. Noi lucrăm la un nivel foarte înalt! Fiecare dintre pacienţii care vin la Theranova are o poveste interesantă", ne-a mărturisit fondatorul centrului. În anul 2008, aici s-au fabricat 180 de proteze, cu costuri care diferă de la un caz la altul. "Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte 30% - 70% din costul protezelor. Ele se livrează în decurs de două săptămâni din momentul în care pacientul a venit la noi. În perioada 2002-2008, am avut 1.800 de cazuri. Pacienţii care vin la noi au vârste cuprinse între două luni şi 85 de ani. Centrul Theranova este "numărul unu" în România, atât în rezolvarea cazurilor simple, cât şi ale celor dificile", ne-a declarat dl du Plessis.

Totul pentru oameni!

Fondatorii şi angajaţii Centrului Theranova sunt, în acelaşi timp, oameni cu suflet şi care au dovedit în nenumărate rânduri că solidaritatea şi compasiunea sunt pentru ei mai mult decât simple sloganuri. Din lista persoanelor cu probleme mari de sănătate, pe care oamenii de la Theranova le-au ajutat să îşi schimbe viaţa, am reţinut pentru dvs. două cazuri grăitoare. O fetiţă de nouă ani din Oradea, care şi-a pierdut un picior în urma unui accident, poate acum să înoate. Povestea ei a fost prezentată în urmă cu un an la televiziune, iar telespectatorii au donat banii pentru o proteză specială, rezistentă la apă, creată şi brevetată special pentru ea de specialiştii de la Centrul Theranova. Pe o altă fetiţă, dintr-o altă localitate din ţară, o boală rară a lăsat-o fără picioare. La numai şapte ani, doctorii au fost nevoiţi să îi amputeze picioarele de la genunchi, ca să îi salveze viaţa. E.G. s-a născut cu deficit congenital de antitrombină, o boală foarte rară, fiind primul caz de acest gen din România. Fetiţa din judeţul Brăila a început să meargă din nou, cu ajutorul angajaţilor fundaţiei Theranova. Angajaţii centrului i-au făcut două proteze speciale cu silicon pentru a preveni rănirea, dat fiind că boala poate duce la coagularea sângelui. Structura specială din silicon crează un vid între proteză şi bont şi mută presiunea de pe vârful acestuia, împărţind-o în egal pe toată suprafaţa de contact. O singură proteză de acest fel costă 3.300 de euro. Fetiţa a plecat acasă cu protezele, fără ca familia să plătească nimic. O parte din costuri au fost suportate de către CAS Bihor, restul sumei fiind acoperit de membrii Clubului Rotary din Oradea. Aşadar, la Theranova, umanismul e la el acasă!

Oferta Theranova cuprinde 108 feluri de produse. Pe lângă proteze şi orteze, unitatea mai produce diverse cârje metalice din materiale uşoare şi rezistente, cadre pentru mers, fotolii rulante manual sau cu motor electric etc.