Îşi va arunca PSD Bihor impostorii pe... Windows?
De la coada vacii la coada şoricelului
Organizate pentru prima dată în PSD, alegerile preliminare pentru desemnarea candidaţilor acestei formaţiuni politice pe listele pentru cele două Camere ale Parlamentului i-a adus pe majoritatea social-democraţilor bihoreni în faţa cabinelor de vot. Astfel, la ora 17.00, în cele 96 de secţii de votare se prezentaseră 7.283 de membri, reprezentând 72% din numărul total al celor înscrişi pe listele de votanţi. Dacă în 11 comune (Borş, Bratca, Câmpani, Căpâlna, Cefa, Cherechiu, Cociuba Mare, Holod, Măgeşti, Şimian şi Şoimi), votarea, practic, se încheiase, prezentându-se toţi cei înscrişi pe liste, în Oradea, pragul secţiei de votare fusese trecut de numai 410 pesedişti, ceea ce reprezintă doar 41% dintre cei înscrişi în partid.
Prezenţa scăzută a social-democraţilor la secţia de votare, organizată la sediul PSD Oradea, surprinde, cu atât mai mult cu cât, la ora 13.00, cele trei cabine de vot erau luate cu asalt de membrii celor 32 de organizaţii municipale. Preşedintele social-democraţilor orădeni, Ioan Mang, ne-a declarat că, la ora 8.00, când s-a deschis secţia de votare, erau deja oameni care aşteptau să intre în cele trei cabine amenajate. Astfel, până la orele amiezii, votaseră deja 220 dintre cei înscrişi pe liste, adică un procent de 22%. Votarea s-a făcut pe baza carnetului de membru şi a buletinului de identitate, iar după ce semnau, votanţii primeau o scrisoare ?personalizată?, din partea lui Adrian Năstase, prin care acesta-i invita pe toţi pesediştii să participe la votul preliminar.
Dacă în Oradea procedura de vot funcţiona ca la carte, în unele comune bihorene, lucrurile nu stăteau chiar atât de roz. În comuna Lăzăreni, secţia de votare a fost organizată în dispensarul de medicină veterinară, pentru că, după cum declara unul din membrii biroului secţiei de votare, ?avem relaţii proaste cu Primăria. Primarul e de la PD. Aşa că a trebuit să apelăm la oamenii noştri?. Pe lângă asta, pe la ora 12.00, calculatorul primit de la Oradea s-a blocat, când trebuia să voteze al nouălea din cei 69 de membri pe care îi are organizaţia locală. Astfel, ca un făcut, când pesedistul a vrut să-i dea votul său viceprimarului Viorel Iuhas, calculatorul arăta că s-a produs o eroare în sistem, votul său nefiind valabil, iar procedura a fost întreruptă. Atât acesta, cât şi cei veniţi în următoarele ore nu au mai putut să voteze, pentru că cei din secţie nu puteau reporni programul, iar specialiştii de la Oradea s-au lăsat aşteptaţi. Printre cei veniţi la secţia de votare s-au aflat şi femei, una dintre ele declarându-ne că votează cu cei pe care-i cunoaşte, dar că ?trebuie să fie şi oameni noi, mai tineri, nu numai cei care au fost deja în Parlament?.
În Hidişelu de Sus, secţia de votare era organizată în clădirea Primăriei, unde, beneficiind de faptul că primarul era membru PSD, calculatorul folosit provenea de la această instituţie. ?Calculatorul l-am primit de la Primărie, pe baza bunei colaborări. Nu l-am închiriat, pentru că primarul este din PSD?, ne-a declarat unul din membrii biroului secţiei de votare. De asemenea, mai trebuie remarcat faptul că membrii organizaţiei PSD Hidişelu de Sus au votat numai pe baza buletinului de identitate, acestora nefiindu-le înmânate carnetele de membru.
Indiferent de rezultatele prealegerilor, trebuie precizat faptul că acestea pot fi modificate de conducerea centrală a partidului. Astfel că, după cum preciza unul dintre social-democraţii bihoreni, dacă acestora nu le convine persoanele aflate pe locuri eligibile, pot opera modificări, primele poziţii urmând a fi ocupate de acei membri agreaţi la Bucureşti.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.