Aproximativ 70.000 de persoane au participat, duminică, la Budapesta, la un miting de susținere a Universităţii Central Europene, după ce Parlamentul ungar a emis o lege care ar afecta activitatea instituției de învățământ fondate de miliardarul George Soros. În acelaşi timp ONU a solicitat UE să suspende transferul solicitanţilor de azil către Ungaria.

Protestatarii s-au adunat în Piața Kossuth din fața Parlamentului de la Budapesta, aceasta fiind cea mai amplă demonstrație antiguvernamentală din ultimii ani. Participanții au cerut președintelui Janos Ader să respingă inițiativa legislativă prin care Universitatea Central Europeană ar putea fi forțată să-și înceteze activitatea ori să se mute în altă țară. Parlamentul din Ungaria a votat recent un act legislativ care aduce modificării legii educaţiei superioare, universităţiile internaţionale fiind obligate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior. Central European University (CEU), care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria. Departamentul american de Stat și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele acestei inițiative legislative. Hoyt Yee, Adjunct al Secretarului american pentru Afaceri Europene și Euroasiatice, urmează să întreprindă luni o vizită la Budapesta, unde va discuta înclusiv despre situația Universității Central Europene.
Pe de altă parte, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a cerut ieri statelor Uniunii Europene să suspende transferul solicitanților de azil către Ungaria până când Budapesta nu va modifica noua sa lege privind detenția sistematică a migranților pentru a o face conformă cu legislația UE și cea internațională, relatează Reuters și AFP. Cu această nouă lege, „situația solicitanților de azil din Ungaria, care îngrijorează profund UNHCR, s-a înrăutățit”, a declarat Înaltul Comisar, italianul Filippo Grandi, într-un comunicat care face cunoscute violențe împotriva migranților.

„Le cer statelor membre (UE) să suspende transferul solicitanților de azil către această țară până când autoritățile ungare nu își vor face practicile și politicile conforme cu legislația europeană și internațională”, a adăugat el.

Premierul ungar Viktor Orban a calificat migrația în masă o amenințare la adresa siguranței socio-economice a Europei și un „cal troian în favoarea terorismului”.