Vom continua cu prezentul articol trecerea în revistă a unor soluţii pronunţate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în materia procedurii recursului în interesul legii, soluţii care sunt obligatrii pentru instanţele de judecată naţionale.

Astfel, în data de 1 februarie 2016, a fost publicată în cadrul Monitorului Oficial al României, cu numărul 71, decizia cu numărul 23, prin care sunt interpretate prevederile din cuprinsul articolului 50 aliniatul 3 din Legea 136 din 1995, dispoziţie legală care stabileşte faptul că - „se acordă despăgubiri şi în cazul în care persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri sunt soţul (soţia) sau persoane care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului".

Aşadar, conform acestei prevederi legale, în ipoteza în care, în cadrul autovehiculului implicat în evenimentul rutier erau prezente şi rude ale persoanei vinovate de producerea acestuia, şi aceste persoane aveau dreptul de a formula solicitări de despăgubire pentru prejudiciile suferite. Interpretând aceste prevederi legale o parte majoritară a instanţelor de judecată la nivel noţional respingeau pretenţiile formulate de către victimele evenimentului rutier, în cazul în care acestea erau rude cu persoana vinovată de producerea evenimentului rutier. O altă parte a instanţelor de judecată, minoritară, a interpretat aceste prevederi legale în sensul că rudele persoanei vinovate de producerea evenimentului rutier pot să beneficieze de despăgubiri. Acestea fiind incluse în cadrul noţiunii de terţe persoane, ele fiind îndreptăţite la despăgubiri şi în ipoteza în care nu au fost victime ale evenimentului rutier, însă solicită repararea prejudiciului suferit ca urmare a decesului şoferului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, analizând această practică judiciară prin raportare la prevederile legale, a stabilit, cu titlu obligatoriu pentru instanţele de judecată, faptul că „în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul la despăgubiri recunoscut soţului (soţiei) sau persoanelor care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului, priveşte doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier".

Aşadar, rudele şoferului, persoana vinovată de producerea evenimentului rutier, au posibilitatea de a solicta de la societatea de asigurări de răspundere civilă despăgubiri doar pentru acoperirea prejudiciilor suferite de către acestea în mod direct.

Avocat Florian Cristian CURPAŞ