Astăzi, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului. Aceasta este ziua în care Hristos a luat pe ucenicii Săi şi a urcat pe muntele Tabor, ca să se roage. Acolo, faţa Lui a apărut strălucind, iar veşmintele au devenit albe ca zăpada.

În fiecare an, la 6 august, se retrăieşte una dintre cele mai mari taine ale credinţei creştine. Este vorba despre Schimbarea la Faţă, care a avut loc în Galileea, conform relatărilor Sfinţilor evanghelişti sinoptici, dar şi a unui martor ocular prezent la eveniment, Apostolul Petru (II Petru, 1,17-18). Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob şi Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga. Ei au putut vedea cum faţa Mântuitorului străluceşte şi hainele îi devin albe ca zăpada, semnificând pogorârea Luminii Dumnezeieşti.

În popor, de această dată sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri. Astfel, se spune că în această zi nu este bine să cerţi sau să fii certat, pentru că aşa o vei ţine tot anul. De aceea, în 6 august, oamenii trebuie să trăiască în armonie cu semenii lor.

Fetele nu au voie să se pieptene, pentru că nu le va mai creşte părul şi nu va mai creşte nici iarba. În această zi, de asemenea, se interzice scăldatul, iar cei care se spală vor fi năpădiţi de păduchi, conform credinţei populare. Cei care călătoresc se spune că se vor rătăci, iar pentru cei care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui este semn de moarte. Dacă femeile vor posti în această zi se spune că vor avea naştere uşoară. De asemenea, credincioşii trebuie să aducă la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria celor morţi.

Odată cu 6 august se sărbătoreşte şi venirea toamnei. Frunzele se veştejesc, apele se răcesc, păsările călătoare îşi croiesc drum spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.