Costuri pentru monitorizarea factorilor de mediu
* Un autolaborator mai scump decât sediul A.P.M. Bihor *
Activitatea de monitorizare a factorilor de mediu, prin servicii specializate, are obiective clare şi se derulează constant, implicând, însă, şi o serie de costuri: cheltuieli cu personalul, cheltuieli materiale, cât şi investiţii pentru dotări, modernizări, extinderi... O astfel de situaţie este valabilă şi în cazul Agenţiei de Protecţie a Mediului (A.P.M.) Bihor. Mai mult, în judeţul nostru am fost şi suntem martori la realizarea unui sediu nou al A.P.M. Bihor, sediu care a costat, până acum, 21 de miliarde de lei. "Până acum, deoarece, mai aşteptăm - remarca dl ing. Augustin Dudaş, director executiv - alocarea a încă 5,5 miliarde lei, pentru extindere (depozite, instalaţie automată de afişaj a unor indicatori ai factorilor de mediu specifici judeţului), cât şi 3,5 miliarde lei pentru repunerea în funcţiune şi modernizarea Staţiei de observare şi măsurători aer, apă, sol, de la Stâna de Vale. Este un obiectiv ce se înscrie în noua strategie de monitorizare a factorilor de mediu elaborată pe perioada 2004-2009".
Pe lângă investiţiile ce urmează, să reţinem că, în primul trimestru al acestui an, cheltuielile materiale ale A.P.M. Bihor pentru monitorizarea factorilor de mediu au însumat 383 milioane lei. Pentru supravegherea calităţii aerului, de pildă, s-au efectuat 177 de determinări poluanţi gazoşi pulberi în suspensie şi sedimentabile, analize emisii şi precipitaţii. De asemenea, s-au realizat şi 31 de probe la apele de suprafaţă (pe Crişul Negru, Barcău, Crişul Repede), 12 probe foraje, dar şi probe la apele uzate. Cât priveşte analizeLe de radioactivitate, numărul lor a ajuns la 1.444, dintre care 963 măsurători beta şi 481 determinări doza gamma. Nici zgomotul urban nu a fost ignorat, efectuându-se 37 de determinări. Concluzia, în toate cazurile menţionate a fost că nu s-au constatat depăşiri ale concentraţiilor maxime admise, ale indicatorilor de calitate sau ale limitelor admise.
De altfel, Serviciul de Monitorizare Integrală Factorilor de Mediu ce funcţionează în cadrul A.P.M. Bihor dispune de aparatură performantă, dar şi costisitoare. Numai autolaboratorul, ca exemplu, este mai scump, 23,7 miliarde lei, decât întregul sediu al A.P.M. Bihor, iar spectofotometrul şi gazcromatograful din dotarea Agenţiei valorează, în total, 15,4 miliarde lei...
Dar activitatea A.P.M. Bihor nu se restrânge la atât, ci eliberează avize şi acorduri de mediu, este implicată în operaţiunile de trecere în custodie a ariilor naturale protejate, în monitorizarea şi gestiunea deşeurilor şi a substanţelor chimice periculoase, dar şi în derularea a numeroase acţiuni, inclusiv cu caracter educativ, privind proiecte internaţionale şi implementare de fonduri comunitare. Scopul principal - protecţia mediului, în complexitatea sa. Iar următoarele investiţii pentru anul în curs converg aceluiaşi scop.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.