Pe lângă reabilitarea clădirii Palatului Baroc, Episcopia Romano-Catolică a primit bani și pentru reamenajarea parcului. Acesta va fi reamenajat pe bani europeni și costă aproximativ 800.000 de euro, lucrările urmând să înceapă în primăvară.

Într-o conferință de presă în care a fost prezentat stadiul lucrărilor de renovare a Palatului Baroc, episcopul Böcskei László a anunțat joi că proiectul „Protejarea, promovarea şi dezvoltarea parcului Palatului Baroc” a obţinut finanţare europeană prin programul RO-HU, partenerul maghiar fiind Universitatea Szent István din Szarvas.

Potrivit proiectului, parcul va fi restructurat stilistic, forma acestuia urmând să difere de cea cunoscută. Drumurile și aleile vor fi realizate din tipuri diferite de materiale, va fi instalat un sistem de irigare, vor fi toaletați arborii, arbuștii și gardurile vii. În plus, va fi amenajat un rozariu și o grădină cu plante menționate în Biblie, dar și plante aromatice și medicinale. Această zonă de liniște se va găsi în stânga Catedralei. Potrivit reprezentanților Episcopiei, grădina cu plante biblice va fi prima de acest gen și cu această amploare din România. Proiectul mai prevede ca în fața imobilului să fie amenajată o piaţetă acoperită cu piatră pentru procesiunile religioase, iar în faţa Palatului Baroc se va realiza o intrare tot din piatră. Episcopia a decis ca scuarul din zona de intrare să fie desființat, arbuștii urmând să fie reamplasați într-o altă zonă.

Totodată, în cadrul proiectului, se prevede reabilitarea amfiteatrului în aer liber, astfel încât aici să poată fi organizate diferite evenimente.

Lucrările la grădinile Palatului Baroc vor debuta în primăvara anului viitor şi vor fi finalizate la finalul anului 2020.

În ce privește stadiul actual al lucrărilor la Palat, episcopul a anunțat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că în perioada mai-octombrie s-au făcut următoarele lucrări: intervenţii structurale la şarpantă, ignifugarea elementelor din lemn, schimbarea învelitorii, montarea de paratrăsnet, reabilitarea elementelor decorative de pe faţade (la aripa sudică şi pe faţada principală), tencuieli şi zugrăveli exterioare, respectiv montarea ferestrelor.

Böcskei László a anunțat că în prezent se lucrează la restaurarea ancadramentelor de piatră, a gratiilor ferestrelor şi a picturilor murale.

Reabilitarea faţadei aripii sudice a Palatului Baroc este aproape finalizată, lucrându-se în paralel şi pe partea stângă a faţadei principale. În același timp, se lucrează în interior la corectarea unor fisuri în structura de la parter şi la restaurarea frescelor baroce originale descoperite la etajul I.

Reabilitarea Palatului Episcopal costă peste şase milioane de euro, bani care sunt asiguraţi de Guvernul Ungariei prin fundația Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.