Ceea ce se vede la nivel național, unde românii fac cozi și ceartă personalul sanitar că nu primesc bani pentru tichetele promise de guvern odată cu vaccinarea se întâmplă și în Bihor. Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, până luni, 22 noiembrie, primiseră bani doar 8.140 de vaccinați, 41.743 fiind în așteptare.

Încercarea de revigorare a campaniei de vaccinare prin beneficii financiare acordate românilor care se vaccinează s-a împotmolit în 100 de lei pe care statul i-a promis celor care îşi fac schema completă de imunizare.

În Bihor, conform DSP, pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 cu schemă completă de vaccinare între 3 septembrie (data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 19/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020) şi 5 octombrie, au fost distribuite tichete de masă în valoare totală de 814.000 lei (pentru 8.140 persoane). Fondurile au fost primite de la Ministerul Sănătății în două tranșe: prima de 488.000 lei și cea de-a doua 326.000 lei.

„Aferent perioadei 06.10.2021-22.11.2021 mai au de primit tichete de masă 41.743 de persoane din județul Bihor. Până în prezent alocările bugetare au permis DSP Bihor achiziția de tichete de masă aferente pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă în perioada 3 septembrie – 5 octombrie. Vă asigurăm că în caz de suplimentare a bugetului alocat, instituția noastră va achiziționa tichetele de masa și aceste tichete vor fi transmise centrelor de vaccinare cu maximă celeritate pentru a fi distribuite beneficiarilor”, a declarat, pentru Crișana, dr. Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Jale și la nivel național

În judeţele Suceava şi Hunedoara, Direcţiile de sănătate publică au bani pentru a acoperi circa jumătate din vaccinările realizate în această lună. Iar în alte judeţe, cum este Ialomiţa, de exemplu, tichetele sunt acoperite până la 5 noiembrie. Acest lucru înseamnă că, dacă nu vor veni bani rapid dinspre Ministerul Sănătăţii, DSP-urile nu vor putea achiziţiona tichetele promise.

Banii pentru bonurile de vaccinare după imunizarea cu schema completă sunt alocaţi din bugetul Ministerului Sănătăţii de la capitolul bunuri şi servicii. Direcţiile de Sănătate Publică solicită alocarea în baza estimărilor pe care le realizează, după care aceleaşi direcţii se ocupă de achiziţia efectivă a tichetelor de masă. Ulterior, DSP-urile trimit către centrele de vaccinare şi către medicii de familie tichetele pentru pacienţii care s-au imunizat cu schemă completă. Un pacient este considerat vaccinat cu schemă completă dacă are două doze din vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o singură doză din Johnson, vaccin administrat o singură dată, conform instrucţiunilor.

Ministrul Cseke Attila anunţa săptămâna trecută că pentru salariile a circa 74.000 de angajaţi din domeniul sanitar, de la medici, la asistenţi, rezidenţi sau personal din DSP-uri nu sunt bani în buget, iar o soluţie ar trebui luată rapid, în următoarele 10-12 zile. Pe 4 noiembrie, Guvernul a apelat la fondurile de rezervă pentru mai multe cheltuieli cu Sănătatea, printre care s-au numărat cumpărarea de medicamente, dar şi acoperirea valorii tichetelor de masă pentru vaccinare. Astfel, Guvernul a aprobat o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii la începutul lui noiembrie din Fondul de rezervă bugetară, în valoare de 1,6 miliarde de lei. Din această sumă, 195 milioane de lei sunt destinaţi tichetelor de masă, potrivit documentului Ministerului Sănătății.