9 mai, în Sala Mare a Primăriei Oradea - Simpozion aniversar
Asociația Națională a caderelor militare în rezervă Și retragere filiala județeană bihor ,,Gl. Traian Moşoiu”, organizează un simpozion, în date de 9 mai, între orele 10.00 și 11.30, la Sala Mare a Primăriei Oradea, intitulat Însemnătatea zilelor de 10 mai 1877, 9 mai 1945 și 9 mai 1950, pentru România.
Moderatorul simpozionului va fi dl. gl. bg. (rtr.) dr. Vasile Creț. Simpozionul va începe cu intonarea imnului național al României și imnul Uniunii Europene de către corul Liceului de Arte condus de d-na prof. Alexandra Ionoi. Va urma cuvântul de salut adresat de organizatori invitaților și participanților la simpozion. Vor conferenția din cadrul Universității din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prezentând următoarele comunicări: conf. univ. dr. Alina Stoica - ,,Uniunea Europeană trecut, prezent și viitor”; prof. univ. dr. habil. Viorel Faur - ,,Ziua Independenței României, 10 mai 1877”; prof. univ. dr. Antonio Faur - ,,Avram Iancu la Oradea, februarie 1850”, în anul în care sărbătorim 200 de ani de la nașterea marelui erou al românilor din Transilvania Avram Iancu.
General bg. (rtr.) Bartoș Grigore, președintele societății culturale ,,Avram Iancu” din Oradea - ,,România în campania din Est în cele de al Doilea Război Mondial”; general bg. Vasile Creț, prim-vicepreședintele ANCMRR ,,gl. Traian Moșoiu” filiala Bihor - ,,ANCMRR Al I. Cuza la ceas aniversar”.
Va urma un program artistic susținut de corul Ariston al Liceului de Arte, sub îndrumarea d-nei director, prof. Mihaela Geta Bondor și d-na prof. Ionoi Alexandra, care va prezenta două piese corale „Ciuleandra” de Constantin Rapa și „Joc-așa” de Simion Nicolescu. Eleva Oana Berdie, elevă în clasa a XII -a a Liceului de Arte, solistă de muzică populară, va interpreta două cântece populare adecvate evenimentului. Corul Școlii gimnaziale ,,Florile Hidișelului”, coordonat de d-na director prof. Crina Puie și d-na prof. Anca Călinescu, va interpreta trei cântece patriotice. Sunt invitați să participe la acest eveniment studenți și cadre universitare din cadrul Universității Agora și ai Universității din Oradea, cadre didactice și elevi din Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul de Arte, Liceul Lucian Blaga, Liceul greco - catolic, Liceul Don Orion, Liceul Internațional Agora și Școala gimnazială din Hidișelu de Sus, cetățeni ai municipiului Oradea, precum și cadre militare active, în rezervă și retragere, din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Bravo familiei de mari istorici Faur, mari, mari de tot, ce mai, deosebiți nu alta!!! Doar ca lucrarea despre Avram Iancu este opera lui Viorel Faur nu a lui Antonio...... fiți siguri de asta.....prof Antonio Faur nu se.ocupa de secolul XIX.