A fost finalizată procedura de atribuire a contractului de achiziție publică pentru execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării Sălard, jud. Bihor”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Potrivit informațiilor transmise de Administrația Bazinală de Apă Crișuri, în urma desfășurării procedurii de atribuire simplificată, în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile publice, a fost desemnată câștigătoare asocierea Global Industrial – lider, CML.RO – asociat, având ca subcontractanți pe Electrogal Solutions și Bitroot Solution. Oferta a fost desemnată câștigătoare în baza aplicării criteriului „cel mai bun raport calitate-preț”, obținând punctajul maxim și un preț ofertat de 13.929.273,87 lei, fără TVA.

Contractul prevede lucrări de construcții și montaj pentru îmbunătățirea condițiilor de exploatare și siguranță a acumulării nepermanente Sălard, prin:

refacerea sistemului de golire de fund și a mecanismelor aferente; reabilitarea deversorului de preluare a viiturilor; consolidarea și punerea în siguranță a digurilor; amenajarea albiei pentru prevenirea eroziunii; implementarea unui sistem de monitorizare digital și automatizat; crearea de zone umede cu rol ecologic, pe o suprafață de 6 ha.

„Lucrările au ca termen de finalizare data de 31 ianuarie 2026, și vizează îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării, având ca scop principal protejarea populației și infrastructurii împotriva inundațiilor”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Cișuri.

Obiectivul de investiții se află în satul Sfârnaș, județul Bihor, pe râul Barcău, amonte de confluența cu pârâul Danța, fiind construit în perioada 1985–1987, având funcția de atenuare a viiturilor pentru localitățile din aval.

Prin această investiție se urmărește: creșterea capacității de retenție a acumulării; reducerea riscului de inundații pentru comunitățile din aval; asigurarea debitului ecologic; protejarea biodiversității și îmbunătățirea condițiilor de mediu; adaptarea infrastructurii la noile condiții climatice prin automatizarea și modernizarea echipamentelor hidrotehnice.

Acest proiect reprezintă un pas important în îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a apelor și protejarea mediului în județul Bihor, contribuind, totodată, la adaptarea regiunii la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de inundații.