Administraţia Bazinală de Apă Crişuri încheie anul 2017 cu mai multe investiţii bifate, dar şi cu două mari proiecte nefinalizate, fiind vorba despre amenajarea malului stâng al Crişului Repede, pe teritoriul Oradiei, şi lucrările de consolidare la barajul Leşu. Dacă primele sunt realizate în proporţie de 70%, cele de la barajul Leşu nici măcar nu au început, nefiind alocate fondurile europene necesare demarării acestui proiect.

 

Pe parcursul acestui an, ABA Crişuri a finalizat cinci obiective de investiţii, şi anume: reabilitarea barajului de la Priza Tăut (Gurbediu) de pe Crişul Negru, amenajarea Văii Mediş (sat Secaci, jud. Arad), amenajarea Văii Bucureşci (jud. Hunedoara), amenajarea Văii Gepiş (jud. Bihor) şi protecţia digului de pe malul stâng al râului Crişul Negru, împotriva infiltraţiilor în zona localităţilor Zerind şi Iermata Neagră (judeţul Arad).

Programul de investiţii al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri pe anul 2017 a fost de aproximativ 133 milioane lei, din care puţin peste 31 milioane lei la obiectivele cu finanţare integrală sau parţială de la bugetul de stat, iar alte 102 milioane lei la obiectivele de investiţii cu finanţare integrală sau parţială din surse proprii A.N. Apele Române.

Unul dintre cele mai importante obiective de investiţii pe anul 2018 va fi reabilitarea barajului Leşu, aflat în stare avansată de degradare şi golit de apă încă din 2012, fără însă ca lucrările de reparaţii să înceapă până acum. Într-o conferinţă de presă organizată la final de an, Dorel Dume, directorul ABA Crişuri, crede că în anul care vine vor fi alocate fonduri europene pentru această investiţie. „De curând, am primit o nouă solicitare de clarificări din partea POIM, la care am răspuns. ABA Crişuri trebuie să ofere lămuriri privind licitaţia organizată în 2012 pentru aceste lucrări, câştigată de firma bihoreană Repcon”, a explicat Dume motivul pentru care încă nu a fost semnat contractul de finanţare pe fonduri europene. Întrebat de jurnalişti dacă această licitaţie va trebui reluată, şeful ABA Crişuri a negat, precizând că licitaţia a fost organizată conform cerinţelor europene. Aşadar, cât va mai trece până la semnarea contractului de finanţare europeană pentru lucrările la barajul Leşu nu se ştie cu certitudine, însă, odată semnat acest contract, firma executantă are la dispoziţie un termen de 24 de luni pentru finalizarea lor. Cât priveşte lucrările din centrul Oradiei, în aval de Podul Ladislau, conform directorului Dorel Dume, acestea sunt realizate în proporţie de 70%. „Valoarea totală a investiţiei este de 22 milioane lei, din care, până în prezent, s-au alocat 17 milioane lei”, a declarat directorul ABA Crişuri. Lipsa finanţării nu este principala cauză care a împiedicat finalizarea acestui proiect, ci şi corelarea lucrărilor cu amenajarea promenadei, ce revine Primăriei Oradea.

 

Axaţi pe educaţie

În fiecare an, ABA Crişuri extinde platforma educaţională dezvoltând noi parteneriate fie cu mediul de învăţământ, fie cu societatea civică. Anul acesta noutatea a fost parteneriatul cu comunitatea orădeană în cadrul proiectului „Faleza florilor”. „ABA Crişuri a susţinut proiectul atât prin voluntari, cât şi prin materiale (dispersit, pământ, apă şi flori). Proiectele de informare de pe parcursul anului au permis accesul la lucrările hidrotehnice a unui număr de 450 de elevi şi preşcolari. Pentru anul 2018, ABA Crişuri va permite accesul elevilor şi studenţilor în Muzeul Apelor, un centru modern de informare care găzduieşte peste 90 de exponate specifice gospodăririi apelor”, se precizează într-un comunicat al ABA Crişuri. De asemenea, în anul 2017, activitatea de întreţinere şi exploatare s-a axat în mod special pe lucrări de regularizări şi reprofilări albii prin decolmatare. Decolmatările realizate pe cursurile de apă au însumat în total 260 mii mc, iar regularizările de albii s-au întins pe 100 km de mal. Rezultatul acestor acţiuni a fost cel mai vizibil în perioadele cu precipitaţii abundente, când practic a fost posibilă evitarea revărsărilor de apă în localităţi precum Tinca, Talpoş, Holod, Zerind sau Marghita.