Ieri, între orele 7.00 și 21.00, cei peste 19 milioane de români cu drept de vot și-au putut alege primarii, consilierii locali şi judeţeni. Tot ieri, în Bihor, au ost întocmite două dosare penale pentru infracţiuni privind procesul electoral. O secţie de vot a fost închisă pentru dezinfecţie după depistarea unui caz suspect de Covid 19.

Duminică, 27 septembrie, la ora 9.23, la o secție de votare din localitatea Săldăbagiu de Barcău, o femeie de 45 de ani și-a exprimat dreptul de vot, fapt atestat prin prezența și semnătura acesteia pe listele electorale.

„La ora 10.48, aceeași femeie s-a prezentat și la o altă secție de votare din localitatea Chișlaz, exercitându-și pentru a doua oară dreptul de vot, fapt atestat prin prezența fizică și semnătura din listele electorale. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Marghita au întocmit dosar penal în cauză și efectuează cercetări sub aspectul săvârșiri infracțiunii de fraudă la vot. Este vorba despre o femeie în vârstă de 45 de ani, care a mers să voteze la câteva ore diferenţă, în două localităţi diferite”, a declarat comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

„O femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, a votat pe listele suplimentare de la o secţie de votare din localitatea Valea Cerului fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei şi s-a ales şi ea cu dosar penal pentru fraudă la vot, a informat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Bihor, Alina Fărcuţa.

În cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate de poliţiştii Secţiei nr. 4 de Poliţie Rurală Marghita", se arată în comunicat.

Totodată, un bărbat din Oradea a primit un buletin de vot gata ştampilat pentru candidaţii la Consiliul Judeţean Bihor, a informat, duminică, judecătorul Olimpiu Berindei, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Municipal. Potrivit acestuia, în urma discuţiei avute cu preşedinta secţiei de votare nr. 77 din Oradea, buletinul a fost înmânat „din greşeală”. El a adăugat că membrii secţiei de votare au încheiat un proces verbal. Bărbatul a primit ulterior un alt buletin pentru a vota.

 

Prezenţa la vot

În altă ordine de idei, până la ora 17.00, prezenţa la vot la nivel național era de 34,64 %, cei mai numeroşi participanți la urne, până la această oră, fiind alegătorii din categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi peste 65 de ani. În cazul celor cu vârsta între 45 şi 64 de ani, participarea la vot a continuat să crească, în timp ce în cazul celor de peste 65 de ani ritmul a încetinit considerabil. Tot de la ora 17.00, a crescut numărul celor din categoriile de vârstă 18 - 24 de ani, 25-24 de ani şi 35 - 44 de ani.

În Bihor, după ora 19.00, prezența la urne era de 48,56%, iar în Oradea, de 33,72%. Până la ora 19.00, datele Biroului Electoral Central aratau că în Bihor au votat 118.131 de bărbaţi, respectiv 123.987 femei.

Cu două ore înaintea închiderii urnelor, prezenţa la nivel naţional era de 42,66%, peste 7,8 milioane de oameni care au votat.

 

Votul în Oradea

Orădenii și-au ales ieri noul primar și viitorii consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2020. Cu două ore înainte de închiderea procesului electoral, votaseră 63.302 de orădeni, adică o prezenţă la urne de 33,93%.

Liberalul Ilie Bolojan, primarul în funcţie al municipiului Oradea şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a votat duminică la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea.

„Am votat pentru continuarea dezvoltării oraşului Oradea şi pentru extinderea acestei dezvoltări la nivelul judeţului Bihor pentru schimbarea la faţă a întregului judeţ”, a declarat Ilie Bolojan la ieşirea de la urne.

Ioan Mang, candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a votat, duminică, în Secţia de votare nr. 136, de la Liceul German „Friedrich Schiller”, alături de soţia lui Erica. La ieșirea de la urne, acesta a declarat că a votat cu gândul la bihoreni şi la finalizarea proiectelor care să le facă viaţa mai bună.

USR Bihor a avut două candidate în competiţia electorală: medicul Ioana Mihăilă, pentru funcţia de primar al municipiului Oradea şi antreprenoarea  Simona Bişboacă, pentru conducerea Consiliului Judeţean Bihor, singura femeie din cei opt candidaţi.

Anul acesta, cei care au mers la vot au fost nevoiți să respecte reguli speciale în contextul pandemiei de Covid-19.

La închiderea ediţiei, conform unor surse neoficiale, Secţia de vot nr.3 din Oradea, de la Liceul Tehnologic „Vasile Voiculescu” de pe Calea Clujului a fost închisă temporar pentru a fi dezinfectată, deoarece a fost depistat un caz suspect de Covid-19.