Primarii liberali şi cei ai UDMR au primit cea mai mare parte din cei 27,3 milioane lei reprezentând fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Bihor. Împărţirea a fost făcută printr-o înţelegere între cele două partide, în timp ce PSD a acuzat încălcarea protocolului semnat în 2019 de toate partidele reprezentate în CJ.

Ieri a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Bihor pentru luna mai, desfăşurată în sistem online şi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituţiei. Toate proiectele de pe ordinea de zi au fost adoptate cu unanimitate de voturi, cu excepţia proiectului prin care au fost alocaţi către primării banii aflaţi la dispoziţia CJ. Suma care trebuia împărţită între unităţile administrativ-teritoriale a fost de 27,316 milioane de lei. Contrar modului în care au fost împărţiţi banii până acum, de această dată, aceştia au ajuns cu precădere la primăriile liberale şi la cele ale UDMR, printr-o înţelegere avută de cele două partide înainte de şedinţa de consiliu. Astfel, social-democraţii au fost cei nemulţumiţi. Vicepreşedintele Ioan Mang a anunţat că grupul PSD va vota împotrivă şi a acuzat PNL Bihor şi pe liderul acestuia, Ilie Bolojan, că încalcă protocolul încheiat în anul 2019 între PNL, PSD, UDMR şi ALDE, la iniţiativa liderului liberal. Potrivit documentului, jumătate din sumă ar fi trebuit repartizată în funcţie de necesităţile comunităţilor şi de solicitările acestora, în baza ponderii numărului primarilor fiecărei formaţiuni. Cealaltă jumătate trebuia decisă de partidele care asigură conducerea executivă a CJ Bihor, adică PSD şi UDMR în cazul de faţă.  

„De la bun început vreau să amintesc că în 2019, la propunerea PNL, a domnului Bolojan, președintele PNL Bihor, s-a încheiat un protocol valabil până în 2024, care prevedea o anumită modalitate de stabilire a acestor sume, în funcție de legile în vigoare. Din păcate, iată, a trecut mai puțin de un an de la semnarea protocolului și PNL se pare că nu înțelege limba română. Acolo scria foarte clar: conducerea executivă propune modul în care să se împartă acești bani pe primării, respectând și legea. Zilele trecute am aflat de la PNL că ei, prin atribuții executive, înțeleg majoritatea din consiliu. Iată astăzi, PNL, plus eventual ALDE, dacă mai votează cu ei, sunt 17, nu au 18 voturi. Din această cauză atunci când am redactat protocolul am prevăzut conducere executivă, care este foarte greu de schimbat timp de patru ani. PSD nu va vota din principiu. Noi respectăm protocolul. Până şi Apostolul Ioan a spus „la început a fost Cuvântul”, şi noi, PSD, nu ne putem călca cuvântul. Pentru noi cuvântul este foarte important. Dacă UDMR va vota împotrivă, proiectul nu va trece. Protocolul pentru stabilitate a prevăzut conducerea executivă nu majoritatea vremelnică din Consiliul Județean”, a afirmat vicepreşedintele Ioan Mang.

La rândul său, vicepreşedintele Traian Bodea a anunţat că nu va vota proiectul, acuzând, pe de o parte, încălcarea protocolului, iar pe de altă parte că, în calitate de coordonator al Direcţiei Economice, nu a fost consultat. În plus, el acuză faptul că suma aflată la dispoziţa CJ a fost „fărâmiţată în bucăţele foarte mici” fără să se ţină cont de obiectivele mari de investiţii ale localităţilor. „Văd, totodată, că se formează o altă majoritate la Consiliul Județean, ca și cea din 2016 când era o majoritate între PNL și UDMR. Consider că acest material a fost făcut în aceeași alianță, ca atare nu voi vota acest punct pentru că s-au fărâmițat cele 27 milioane lei pe bucățele foarte mici, nu s-au atins obiective mari de investiții la UAT-urile din județul Bihor și, totodată, nu s-a ținut cont de Direcția Economică, pe care, zic eu, o am în coordonare. Sau dacă nu o am și cineva dorește postul de vicepreședinte de la PNL pot să-l eliberez, nicio problemă, să-și facă o nouă majoritate. Mă întreb, totodată, de ce au fost atâtea înjurături la adresa UDMR în această perioadă dacă azi asistăm la o nouă majoritate în CJ”, a menţionat Bodea.

Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a intervenit, spunând că proiectul este asumat de preşedintele CJ, „care este ordonatorul principal de credite și reprezintă instituția în toate documentele. Înțeleg că propunerea e venită de la Consiliul Județean”. Ca răspuns la afirmaţiile lui Avrigeanu, Mang a replicat: „Să nu ne ia totuși de proști. Știm foarte bine cum s-au purtat discuțiile în ultimele zile. Chestiunea cu «vine de la Consiliul Județean» este pe jumătate reală. CJ a fost pus în fața unei majorități care nu respectă protocolul și care discută despre altceva”.

Înainte de vot, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, spus doar că „materialul a fost depus de către liderul de grup al PNL și de liderul de grup al UDMR, ulterior completat de PSD și materialul a fost promovat așa cum este legea de președintele CJ”.

La vot, proiectul a fost adoptat cu 23 de voturi pentru (PNL, UDMR şi reprezentantul ALDE Julien Mateaş), 9 voturi împotrivă (PSD) şi o abţinere (Traian Bodea).

Într-adevăr, cele 27,3 milioane lei au fost împărţite în sume mici pentru comune, multe ajungând, conform tradiţiei deja, la biserici.