Membrii Ansamblului Folcloric Bihorul s-au întors recent din Statele Unite ale Americii, unde au susținut o serie de spectacole pentru comunitatea românească, la invitația Centrului cultural al românilor din Chicago.

 

Invitați de Centrul Cultural din Chicago

Ajunși pe teritoriul Americii, artiștii noștri au fost întâmpinați de Daniel Feraru, directorul Centrului Cultural Român din Chicago, care, prin generozitatea și bunăvoința sa, le-a oferit orădenilor cazare și masă caldă pe toată perioada șederii lor în Chicago și Detroit.

Alături de corpul de dansatori de la Ansamblul Folcloric Bihorul și de soliștii, atât vocali, cât și instrumentiști Adrian Balint, Zbiciu Marius și Dorin Bar, membrii ansamblului și-au făcut datoria de artiști, cântând și dansând la o serie de evenimente culturale la care au fost invitați, dar și vizitând locurile pe unde au poposit.

„Prima noastră săptămână în State a fost plină de evenimente turistice. Într-o seară caldă, dar ploioasă, am vizitat „Downtown Chicago” (centrul orașului), un oraș care îți crea impresia că nu se mai termină niciodată, înghesuit, din cauza multitudinii de clădiri „zgârie-nori” sau a trecerilor de tren suspendate peste tot, un oraș fără istorie, greoi, aglomerat, sufocant și periculos. Pot spune, cu mână pe inimă, că orașe precum Oradea, Cluj-Napoca sau Timișoara au o frumusețe aparte, tocmai datorită stilurilor arhitecturale ce le caracterizează”, mărturisește coregraful Ioan Silaghi, directorul Ansamblului „Bihorul”.

Cea de-a doua „întâlnire” a artiștilor noștri cu Downtown-ul a început prin vizitarea Consulatului Român, unde au fost întâmpinați de Consulul General al Românilor de la Chicago, urmată de o deplasare la Hotelul „360 Observation Deck, Nort Michigan Avenue”, unde orădenii s-au bucurat de o panoramă a orașului Chicago, văzută de la etajul 96. La întoarcerea în Chicago, primul loc în care au poposit membrii ansamblului a fost casa unde s-a filmat celebrul film „Home Alone”.

 

Spectacole pentru comunitatea românească

În 28 și 29 septembrie, bihorenii noștri au participat la două manifestări artistice, prima fiind o seară românească în Chicago, iar a doua, la Biserica Ortodoxă „Sfinții Constantin și Elena” din Chicago. Părăsind orașul Chicago, s-au îndreptat spre Detroit, orașul cu cea mai mare comunitate de români din America, în special de bihoreni, unde au evoluat într-un spectacol. A doua zi, a urmat un periplu de la Detroit spre Atlanta, Georgia.  

Ajunși în Atlanta, orădenii au susținut două spectacole la Biserica Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Lilburn (Festivalul de Toamnă al Comunității Române din Georgia, cu un public de aproximativ 1.500 de spectatori).

Grupul de artiști din Oradea, format dintr-un corp restrâns de dansatori de la Ansamblul Folcloric Bihorul, împreună cu solistul vocal Adrian Balint și cu soliștii instrumentiști Marius Zbiciu și Dorin Bar, a avut onoarea de a evolua alături de ansamblul local al românilor din Atlanta, ansamblul comunității bulgare din Atlanta, precum și de solistele vocale Alina Dogaru (Phoenix, Arizona) și Adriana Bucevski (Atlanta, Georgia).

„Au fost două zile extrem de frumoase, iar oamenii s-au simțit foarte bine, au făcut hora în fața scenei, alături de dansatorii noștri, și au dansat în ploaie. La final, toată lumea a venit să ne felicite”, mai spune coregraful ansamblului. De menționat că atât biserica, cât și festivalul au fost finanțate de Comunitatea de Români din Georgia, deservită de aproximativ 250 de membri.

 

Întâlnire cu părintele Axente

O experiență uimitoare a fost și întâlnirea cu părintele Axente din Galați. Preotul slujește absolut toate slujbele canonice ale Bisericii Ortodoxe în limba română și doar o mica parte în limba engleză. Pe lângă activitățile bisericești, părintele organizează, în fiecare vară, o tabără pentru copii, în care desfășoară activități locale (vizitarea obiectivelor turistice).

O nouă zi, o nouă aventură i-a dus pe artiștii noștri într-un parc de distracții, la Stone Mountain Park, construit în jurul unui masiv de granit, cu altitudinea de 514 metri. După unele aprecieri, este al doilea monolit ca mărime din lume, după Mount Augustus.

Ultima vizită a orădenilor a fost la acvariul din Atlanta, care găzduiște sute de specii de pești și animale subacvatice din jurul lumii. Având șapte galerii majore, acvariile conțin peste 38.000 metri cubi de apa curată, sărată. Până în anul 2012, acesta a fost cel mai mare acvariu din lume, de la deschiderea sa în 2005.

„Întregul turneu a fost o experiență frumoasă, un turneu interesant, cu multe vizite, o experiență de neuitat în care am întâlnit oameni speciali. Am întâlnit români foarte bogați, muncind din greu, pentru a avea o anumită stabilitate financiară și materială, dar am întâlnit și români care au uitat peste noapte limba părinților și bunicilor lor. Jos pălăria pentru românii care, și după 40-60 de ani de stat în Statele Unite, vorbesc perfect limba română, fără s-o altereze, fiind mândri de originile lor. Pentru ei și cei asemenea lor, tot respectul!”, a conchis interlocutorul nostru.