Asistenţă medicală de urgenţă pentru pisici şi câini
Paşaport canin
Ce documente sunt necesare pentru traversarea graniţei cu micile necuvântătoare şi unde puteţi apela în cazul în care câinele sau pisica dumneavoastră a avut un accident, necesitând intervenţie medicală veterinară de urgenţă, puteţi afla în rândurile de mai jos.
Cum poate traversa legal graniţa un câine?
Dacă transportul câinilor şi pisicilor în statele nemembre UE se poate face doar pe baza datelor de vaccinare (din certificatul de sănătate), în cuşti sau coşuri speciale şi eventual cu paşaportul în cazul anumitor state, în schimb, transportul prietenilor canini în ţările UE poate constitui o reală problemă pentru deţinători. Pe lângă paşaportul canin care se poate obţine din Bucureşti, pe baza testului antirabic, analiză care durează trei luni, este nevoie şi de prezentarea unui buletin de analiză. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Aurel Indrie, acest document este necesar pentru determinarea anticorpilor postvaccinali (imunitatea antirabică), putând fi efectuat doar într-un laborator agreat de CE, adică în afara graniţelor ţării. Desigur, proprietarii de câini şi pisici mai trebuie să prezinte la traversarea frontierei (atât a unui stat UE, cât şi a celorlalte) şi certificatul de sănătate. Animalul se transportă în cuşti speciale sau coşuri, fie că se circulă cu avionul, autocarul sau pe calea ferată. Singurii câini care pot fi transportaţi cu lesă şi botniţă sunt cei aparţinând serviciilor speciale: Poliţie, Grăniceri etc.
Ambulanţă veterinară în Oradea
Pisicile şi câinii din Oradea au la dispoziţie de circa două luni şi jumătate asistenţă medicală de urgenţă. Constituind o premieră în oraşul nostru, iniţiativa aparţine medicului veterinar dr. Jankai Ferdinand, care a înfiinţat Ambulanţa Veterinară, cu sediul în incinta cabinetului privat personal. "În alte ţări, în special cele din UE, aproape fiecare cabinet veterinar este dotat cu maşini de ambulanţă. În România există cel puţin un cabinet cu ambulanţă veterinară în fiecare dintre marile oraşe", a precizat dr. Jankai Ferdinand. Serviciile medicale veterinare de urgenţă cu acordarea primului ajutor la domiciliu sunt destinate câinilor de talie mare dificil de transportat la cabinet, a pisicilor şi câinilor care au suferit traumatisme grave, atacuri nervoase (epilepsie, atacuri vasculare cerebrale etc.) sau insolaţii cu pierdere de conştiinţă. Maşina de intervenţie, marca Opel Agila, este dotată cu o cuşcă, targă, pulsoximetru, trusă de urgenţe şi instrumentarul medical necesar, întreaga investiţie ridicându-se la valoarea de aproximativ 15.000 de euro.
În unele cazuri, se impune internarea în spital
Potrivit personalului medical de aici, sunt însă situaţii în care, după acordarea primului ajutor la domiciliu, animalele necesită investigaţii, dintre care unele durează câteva zile, ori intervenţii chirurgicale sau diferite afecţiuni pentru care se impune internarea. Cabinetul este dotat cu nouă cuşti, în care câinii şi pisicile cu probleme grave de sănătate sunt spitalizaţi câteva zile pentru examinări medicale şi tratament de specialitate. Dr. Jankai Ferdinand a atras atenţia că este foarte importantă sinceritatea proprietarului animalului, în diagnosticare. "Sunt situaţii, însă, în care deţinătorilor de animale le este jenă să spună cu exactitate ce s-a întâmplat cu animalul lor, ceea ce nu ne ajută deloc", a precizat medicul veterinar. În funcţie de afecţiuni, se percepe o taxă între 300.000 şi 800.000 de lei vechi, pentru intervenţia de urgenţă la domiciliu. Timp de două luni şi jumătate, de când funcţionează acest serviciu, Ambulanţa Veterinară, al cărui echipaj de intervenţie este format din medic şi asistent, a fost solicitat în medie la un caz pe zi. Majoritatea animalelor au necesitat spitalizare, cele mai frecvente cazuri fiind accidentele rutiere cărora le-a căzut victime. Ambulanţa Veterinară, cu sediul pe strada Sucevei nr. 29 D, poate fi apelată zilnic (inclusiv la sfârşit de săptămână), între orele 10.00 şi 18.00, la numărul de telefon 44-46-66.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.