Municipiul Beiuş nu se poate mândri cu realizări deosebite în administraţia publică, dar în ultimii ani aici s-a înregistrat un record negativ: patru edili au fost inculpaţi penal. Trei au fost condamnaţi deja, un altul a şi executat pedeapsa, alţii mai au dosare pe rol. Actualul primar, Petru Mlendea-Căluş, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni săvârşite pe când ocupa postul de director la Edilul SA.

Actualul primar, pe vremea când ocupa funcţia de director al societăţii de servicii şi lucrări de utilitate publică locală, deconta pentru fostul primar Adrian Domocoş, pentru el însuşi, dar şi pentru alte persoane din administraţie, ori pur şi simplu „pile” locale, combustibil pentru deplasări. Totul în baza unor bonuri de protocol semnate de directorul SC Ediul SA. Cantitatea de combustibil de pe acele bonuri erau apoi trecute pe foile de parcurs ale utilajelor de la Edilul.

„În conformitate cu prevederile art. 22 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, vă facem cunoscut că prin rechizitoriul nr. 1278/P/2016 din data de 17.10.2018 emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Mlendea-Căluş Petru, primar al municipiului Beiuş, pentru săvârşirea infracţiunilor de: delapidare în formă continuată, prevăzută de art. 295 al. 1 Cp, cu aplicarea art. 35 al. 1 Cp, fals intelectual în formă continuată, prevăzută de art. 321 al. 1 Cp, cu aplicarea art. 35 al. 1 Cp şi instigare la fals intelectual în formă continuată, prevăzută de art. 47 Cp raportat la art. 321 al. 1 Cp, cu aplicarea art. 35 al. 1 Cp, cu aplicarea art. 38 Cp”, anunţa, într-o adresă de săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.

În rechizitoriu se reţine că inculpatul, în calitate de director al SC Edilul SA, a cauzat societăţii deţinute de Consiliul Local Beiuş un prejudiciu de 79.091 lei. Activităţile imputate de procurori s-au derulat „în perioada ianuarie 2013 – mai 2014 şi ianuarie 2016 – 15.06.2016, în mod repetat, şi-a însuşit pentru sine şi pentru alte persoane, cantităţi de combustibil pe care le avea în administrare în baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu SC Desira Impex SRL, cantităţi ce erau decontate din bugetul societăţii Edilul SA Beiuş (383 acte materiale)”.

Astfel, „inculpatul Mlendea-Căluş Petru, în calitate de director al SC Edilul SA Beiuş, a dispus, prin emiterea biletelelor completate olograf, semnate de acesta şi ştampilate cu ştampila unităţii, ca o parte din combustibilul achiziţionat să fie întrebuinţat/eliberat pentru sine şi pentru alţii”, arată procurorii.

S-a reţinut forma continuată a infracţiunii întrucât inculpatul a săvârşit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, dar în detrimentul SC Edilul SA acţiuni care prezintă fiecare în parte conţinutul infracţiunii de delapidare. Astfel, s-a stabilit că inculpatul a săvârşit în total 383 acte materiale (actele materiale au fost stabilite în funcţie de numărul menţiunilor „BON” din fişele de evidenţă ale SC Desira Impex SRL, de unde se achiziţiona combustibil). Pentru combustibilul sustras, directorul Mlendea-Căluş a falsificat, cu prilejul întocmirii, foile de parcurs, pentru autovehiculele din dotarea SC Edilul SA, prin certificarea prin semnătură, în aceste documente, a unor cantităţi de combustibil ce în fapt nu fost utilizate de autovehiculele unităţii. Astfel, pe foile de parcurs ale utilajelor/ autovehiculelor aparţinând Edilul erau trecute cantităţi de combustibil care nu au fost utilizate în fapt, cu complicitatea şoferilor de pe acele utilaje.

În fine, prin faptul că i-a determinat pe alţi angajaţi ai Edilul SA să comită falsuri prin care să acopere cantităţile de combustibil însuşite, în sarcina lui Mlendea-Căluş s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de instigare la fals intelectual în formă continuată.

Alături de actualul primar au mai fost trimişi în judecată şoferi şi alţi angajaţi ai SC Edilul SA.

Dosarul afaceri cu Episcopia

Iată că Beiuşul ajunge la al patrulea primar inculpat penal. Un caz de notorietate este cel al lui Adrian Domocoş, primarul condamnat la o pedeapsă de şapte ani închisoare în dosarul privind afacerile imobiliare cu Episcopia greco-catolică Oradea. Fostul edil mai are două dosare pe rolul instanţelor.

La finele lui 2014, primarul Adrian Domocoş era arestat fiind acuzat de DNA Oradea de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor.

Dosarul Top Construct

În anul 2013, DNA Oradea a trimis în judecată 16 persoane (Dosarul Top Construct), edili şi foşti edili sau funcţionari publici din cadrul Primăriei Beiuş, fiecare dintre ei fiind acuzat, după caz, de înşelăciune, falsuri, uz de fals, abuz în serviciu sau complicitate. Dosarul a fost judecat de Înalta Curte, magistraţii acestei instanţe pronunţând pedepse cu executare pentru unii şi cu suspendare pentru alţii. Adrian Domocoş a fost condamnat la doi ani şi o lună închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să mai candideze, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale din 2016. În schimb, Nicu Silviu Odobasianu, primar la Beiuş în perioada 2000-2008, a încasat o pedeapsă de 4 ani închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi. După trei ani de judecată, în 2016, Înalta Curte s-a pronunţat în dosar, cei condamnaţi la pedepse cu executare, printre care şi Odobasianu, Hasan, Pancu şi Sotoc, fiind ridicaţi şi duşi la penitenciar pentru a-şi ispăşi pedeapsa (pedeapsa în cazul Odobasianu a fost redusă la 2 ani şi patru luni).

În acelaşi dosar Top Construct au mai fost inculpaţi primarul Octavian Codreanu, viceprimarul Viorel Iuhas şi un lung şir de funcţionari publici din Primăria Beiuş.

„În perioada 30 noiembrie 2007 - 28 noiembrie 2008, reprezentanţii Primăriei Beiuş (cei doi primari care şi-au exercitat atribuţiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum şi funcţionari din cadrul Primăriei) au favorizat SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obţinerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate”, se specifica în rechizitoriul întocmit de procurori.