Universitatea din Oradea se mișcă și ea în materie de atragere de fonduri europene. Deși abia spre sfârșitul unui al doilea mandat, rectorul Constantin Bungău se poate lăuda cu demararea unor proiecte importante, acestea ar putea fi asul din mânecă pentru un al treilea mandat, pe care recunoaște franc că și-l dorește. Asta, dacă deficitul de imagine cauzat de trimiterea în judecată pentru corupție, de către DNA, nu va conta mai mult.

Pentru prima dată, după ani buni, conferința de presă de la Universitate s-a ținut într-o nouă locație proaspăt renovată, anume corpul F, clădirea micuță care în anii rectorului Maghiar ținea loc de bibliotecă.

„Este doar un element din ceea ce ne dorim, restituirea publicului a uneia din capodoperele secession ale Oradiei, campusul universitar. Acest corp este o clădire fanion din campus. Tot ce a fost de valoare în această clădire a fost reintegrat. Împreună cu prorectorul Marcela Prada, am luat drept criteriu secessionul vienez și am încercat să ne imaginăm cum iar fi plăcut să arate clădirea lui József Vágó. Am păstrat hornurile originale, elementele exterioare, șildurile, vitraliile. Am căutat corpuri de iluminat care să se potrivească”, a spus cristicul de artă Ramona Novicov, care a fost completată de Constantin Bungău: „Renovarea a costat în jur de 1,6 milioane de lei și a durat doi ani. Suntem în faza de precontract pe un POR pentru reabilitarea corpurilor A, B și C. Probabil vor fi finalizate în 30 de luni și va trebui să găsim soluții pentru a muta studenții și a ține și ore. Vom încerca să le licităm separat. Înainte de aceste lucrări vor începe cele de la corpul E-F, cel cu Aula Magna, acolo avem deja contracte semnate. Proiectul va fi în jur de 6 milioane de euro. Cert e că la Universitate urmează 5 ani de șantier. Vom încerca să dotăm aceste corpuri de clădire, în funcție de necesități, cu elemente smart: încălzire-răcire, acces securizat, supraveghere cu camere video, control ambiental, senzori de incendiu etc. Acestea nu sunt funcții ieftine și cred că vom putea vorbi despre un smartcampus în 10-20 de ani”. În ceea ce privește construcția noilor cămine, rectorul a spus că, dacă nu vor fi obiecții, documentația va fi înaintată, iar amplasamentul va fi predat în scurt timp. Primăria este cea care va achiziționa lucrările pentru cămine.

 

Neutralitatea politică, marea realizarea

Constantin Bungău a făcut și un scurt bilanț al mandatului. „2019 a fost cel mai bun an de când sunt eu rector. Am avut un buget de 234 de milioane de lei, cu 35% mai mare decât anul trecut. Am început foarte multe proiecte și de cercetare, și adresate studenților. În jur de 350-400 de colegi sunt angrenați în diferite proiecte. Obiectivele din planul meu managerial au fost realizate în proporție de peste 90%. Asta nu înseamnă că nu se putea mai bine. Avem încă probleme cu abandonul școlar, bugetele nu au fost suficient de generoase ca să ne permitem mai mult, ar fi trebuit să fim mai prezenți în activitățile cu studenții. Măsurile luate împreună cu Senatul au dus la un echilibru la capitolul cheltuieli. Avem de unde să asigurăm și cofinanțarea proiectelor. La sfârșitul anului școlar vor organiza cel puțin 3 școli de vară și avem bugete generoase pe programul Erasmus. Am reușit să mențin structura universității, deși unii credeau că voi fi nevoit să fac restructurări. Am menținut-o, întărit-o și dezvoltat-o. Avem domenii noi de doctorat, unele specializări sunt mai puțin căutate, dar important este că oferim varietate comunității. Nu am oprit promovările. Ce plantăm noi astăzi se va vedea în următorii 10-20 de ani. Am menținut neutralitatea politică a Universității. Am fost colaboratori buni ai tuturor politicienilor, indiferent de partid, dar am rămas neutri”, a spus rectorul, care a mai declarat că își va depune candidatura pentru un nou mandat.

 

Candidat cu clopoței

Un scurt bilanț al activității Senatului universității din Oradea a fost făcut de fostul președinte al legislativului, Vasile Aurel Căuș, care a spus că cele mai multe dintre realizări i se datorează președintelui pe care l-a înlocuit, Sorin Curilă.

„Cea mai importantă este realizarea Cartei universitare. Este însă una perfectibilă, mai ales că depinde de legile din Educație care se modifică mereu. O altă realizare este dezvoltarea relațiilor Universității cu comunitatea locală, Primăria Oradea și Consiliul Județean prin Centrul de Transfer Tehnologic, Masterplan etc.”, a spus Vasile Aurel Căuș.

Situația actuală a conducerii Universității din Oradea este una oarecum bizară. Rectorul, care a fost ales senator al instituției, nu mai este de luni, 17 februarie, rector, iar Aurel Căuș nu mai este președintele Senatului, întrucât, în următoarea perioadă, senatul nou ales trebuie să-și aleagă un președinte.

„Acesta este un caz care ar fi putut fi rezolvat prin intermediul noii Carte Universitare. Pentru un rector în funcție, dacă devine senator, cred că era normal ca el să își păstreze funcția până la alegeri. Dacă e ales rector, renunță la funcția de senator, dacă nu câștigă un nou mandat, rămâne senator. Pentru câteva zile între alegerea senatului și alegerea rectorului va trebui să numim un rector interimar. Sunt și anumite restricții de care consider că nu era nevoie. Prorectorul nu are voie să aibă decât două mandate. Dacă e unul bun, nu e normal să încercăm să avem continuitate?”, s-a întrebat retoric Constantin Bungău, deși prorectorul este numit de rector iar, după noua lege a Ministerului Educației (cea care îi dă și lui Bungău dreptul să candideze din nou), acesta poate fi ales pe viață.

Alegerile pentru rectorat vor avea loc luna viitoare și singurul care și-a anunat candidatura este Constantin Bungău. Acesta are însă probleme, cel puțin, de imagine. În prezent este judecat, alături de Floare Chipea și soții Dindelegan, pentru trafic de influență și luare de mită. Pe 24 februarie are termen în procesul intentat de Direcția Națională Anticorupție la Tribunalul Bihor. Rămâne de văzut cât va cântări asta în alegerea noului șef al Universității din Oradea.