Rectificarea bugetului naţional de săptămâna trecută a adus municipalităţii orădene doar 8,8 milioane lei din cele 16,7 milioane lei pe care bugetul local le-a pierdut în primele trei luni ale acestui an din cauza întârzierii adoptării bugetului naţional.

Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, susţine că formulele de împărţire a banilor din ultimele trei ani arată „o campanie concertată” a Guvernului „de a sărăci oraşele mari”.

De asemenea, el susţine că în primele trei luni ale anului, pe fondul neadoptării bugetului de stat pe anul în curs, cota de de impozit pe venit care a fost repartizată Oradiei a fost de 41,75%, mult mai mică chiar decât cea aplicată în anul 2018. În aceste condiţii, deficitul estimat de municipalitate s-a ridicat la 16,7 milioane lei, pe care spera să-i recupereze la rectificarea bugetară. Însă, la rectificarea bugetului naţional de săptămâna trecută, Oradea a primit doar 8,8 milioane lei. „Ce este foarte grav este că suntem în al treilea an, iar aceasta e a șasea formulă de reechilibrare a sumelor din bugetul de stat. Formula propusă are în vedere să se ia în considerare strict pierderile din luna martie, deci nu pentru toate cele trei luni, și mai cuprinde o compensație la care nici nu ne-am fi gândit – respectiv valorificarea de active din 2018 minus valorificarea de active din 2019, deci o formulă nouă, total ruptă de principiile bugetare, de reguli și cu atât mai greu de înțeles”, a afirmat Eduard Florea. Acesta a precizat că, la rectificare, a fost prevăzută suma de 2,6 miliarde lei pentru autorităţile locale. Suma, susţine Florea, ar fi ajuns să acopere pierderile tuturor primăriilor pentru primele trei luni ale anului, însă Guvernul a decis să aplice o formulă prin care mai mult de jumătate din sumă nu ajunge la primării. Astfel, din cele 2,6 miliarde de lei, la orașe, municipii, comune ajung doar 0,4 miliarde lei, adică 16% din sumă. 27% din sumă, însemnând 0,7 miliarde lei, ajunge la Primăria București și la primăriile de sector. Cea mai mare parte, 57% din sumă (1,47 miliarde lei), se constituie într-un fond de sume rezervate la dispoziția Guvernului, urmând să se stabilească procedura pe baza căreia li se vor mai aloca bani primăriilor, în funcţie cu deficitul pe care acestea îl înregistrează. Eduard Florea a precizat că, în anexa 4 a hotărârii de guvern privind rectificarea bugetară se precizează sumele primite de fiecare autoritate locală. El a dat exemplu Primăria Bucureşti care a primit 377 lei/locuitor, Voluntari – 49 lei/locuitor, Oradea – 44 lei/locuitor, Chiajna – 10.700 lei/locuitor.

Florea e nemulţumit şi de faptul că, Guvernul a stabilit ca, la finalul anului, dacă o primărie va înregistra excedent pe care nu-l va putea justifica pentru o finanțare, va trebui să restituie sumele de echilibrare a bugetului pe care le-a primit de la bugetul naţional.

„În concluzie, la cele 10 milioane de euro pe care le contabilizasem și pe care le-am prezentat ca sume pierdute de bugetul local, mai adăugăm acum 8,8 milioane lei, adică cca 1,7 milioane de euro și ajungem la peste 12 milioane de euro pierdere în doi ani, o sumă importantă pentru bugetul orașului Oradea, o sumă mai mare ca bugetul de investiții al municipalității pe un an de zile”, a afirmat Eduard Florea, care s-a declarat „învins” de modul în care gestionează Guvernul această problemă şi considerând că Executivul duce „o campanie concertată de a sărăci oraşele mari”.

Având în vedere că Oradea a recuperat doar jumătate din pierderile la buget estimate pentru primele trei luni ale anului, Direcţia Economică a primăriei va apela la „artificii financiare pentru a susține proiectele de investiții”. Mai exact, se doreşte contractarea de noi credite bancare prin care să fie cofinanţate proiectele din fonduri europene, se va apela la clauza suspensivă în contractele de investiții, utilizarea excedentului până la finele anului bugetar şi acțiuni de executare silită.