Casa de Cultură a Tineretului din Oradea, care a trecut printr-un proces de reabilitare, a fost reintrodusă în circuitul cultural al județului începând de marți, 17 august, fiind pregătită să găzduiască evenimente cultural-artistice și sportive.

Fundaţia Română pentru Tineret Bihor a organizat marţi după amiază un eveniment prin care a marcat reintroducerea Casei Tineretului din Oradea în circuitul cultural al judeţului. Clădirea a fost construită în decembrie 1983, a făcut parte din patrimoniul  fostei organizații a tineretului comunist, iar din 1990 a fost preluată de către Fundația Româna pentru Tineret Bihor, din acel moment a fost administrată în folosul tinerilor din județul Bihor.

În anul 2020, chiar în perioada pandemiei, au fost făcute investiții importante cu scopul de a reintroduce imobilul în circuitul cultural al județului Bihor.

Casa Tineretului dispune de un spațiu imens și, totodată, divers, are aproximativ 1.900 mp, un hol lobby, 3 săli de dans pentru pasionații de dansuri populare, dansuri de societate sau Hip Hop, o sală de Fitness pentru iubitorii de sport și stil de viata sănătos, dar și alte săli multifuncționale.

În exteriorul clădirii, care se află în prezent încă în renovare, se află o scenă generoasă care oferă multiple oportunități pentru spectacole în aer liber, concerte, prezentări de modă sau alte asemenea evenimente.

În interiorul complexului, unde este amplasat Back Stage-ul, se poate observa că s-a lucrat extrem de mult pe partea de sonorizare și acustică, dar și pe partea de efecte speciale, scena fiind dotată cu lumini Led, elemente UV de iluminare, sistem de fum pentru spectacole și boxe speciale puternice.

Deși doar câteva clădiri din oraș sunt dotate cu asemenea sisteme de ultimă generație, preocuparea esențială este atenția la detaliu, mă refer la partea de sus a tavanului fals, cu scopul de a menține sistemul de sonorizare puternic, dar, în același timp, de a permite organizarea mai multor evenimente simultan, fără a interfera între ele.

Organizatorii evenimentului Bothazy Nandor, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei, cât și Dan Sabău, reprezentant din partea partenerului în acest proiect, au oferit detalii cu privire la investițiile făcute, făcând o incursiune în toate sălile. În cadrul demonstrației au avut loc două spectacole senzaționale, unul susținut de un grup de tineri dansatori de Hip Hop, și altul, de câțiva dansatori de la clasa de Zumba.

Există și o cameră specială VIP, destinată artiștilor, dotata cu un mini-bar și loc de machiaj. Camera este dotată cu camere de supraveghere video cu afișare pe ecran, pentru a le permite încadrarea în timp și pentru a urmări ce se întâmplă pe scenă. Deși există anumite comparații cu Filarmonica de Stat sau alte clădiri culturale similare, Casa de Cultură a Tineretului se deosebește prin propria acustică și diversitatea evenimentelor care pot fi organizate aici, lucru care încă este în decurs de desfășurare, susține președinta Fundației, Lörincz Ildikó-Maria.

Carina Schuster