Autoritățile vorbesc de niște vinovați inventați, ascunzând în fapt principalul câștigător al scumpirilor din energie, care este statul român, căruia îi convine să încaseze foarte mulți bani de pe urma consumatorilor, arată o analiză semnată de profesorul Dumitru Chisaliță, de la Asociația Energia Inteligentă.

Creșterea prețurilor la gaze și energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena a determinat o creștere a venituriulor din redevențe cu cca. 500%, iar creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%. „Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piață de autorități, promovând scandaluri și inventând vinovați”, scrie profesorul Dumitru Chisăliță.

Președintele asociației Energia Inteligentă enumeră temele false lansate, printre care ideea că prețurile la energie nu au crescut, explicația privind facturile mari fiind greșelilor distribuitorilor sau furnizorilor. O altă teorie este faptul că Gazprom este vinovat de prețurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceștia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piața de gaze al ANRE arată că prețul de achiziție al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub prețul din acel moment de pe Bursa Română de Mărfuri, de 73,61 lei/MWh. O a treia afirmație este că prețul gazelor urmează să scadă după punerea în funcțiune a Nord Stream2, o afirmație care poate să fie valabilă în Germania sau Austria, dar nu și în România.

Conform graficului evoluției prețului mediu pe BRM, prețurile gazelor naturale nu au atins nivelurile din anul 2019, dar cu toate acestea prețurile la consumatorul final au crescut cu până la 150%. Spre exemplu în luna iunie 2021 prețul mediu cu care s-au vândut gazele pe piața angro a fost de 92,5 lei/MWh, iar prețul marfă ofertat pe piață clienților casnici din piața concurențială a fost între 123 - 160 lei/MWh, încheie profesorul Chisăliță, specialist în energie.