Colegiul Național „Mihai Eminescu” - Prima etapă de reabilitare, finanţată de CNI
În şedinţa de joi, 26 mai, a Consiliului Local Oradea, au fost aprobaţi indicatorii tehnico - economici la faza DALI actualizat (etapa I) pentru reabilitarea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, corp A+B+C și amenajări exterioare. Această etapă este finanţată de Compania Națională de Investiții, din subordinea Ministerului Dezvoltării.
Prin acest proiect se are în vedere „reabilitarea, reamenajarea parțială și modernizarea, atât exterioară, cât și interioară a clădirii, cu păstrarea și punerea în valoare a caracterului de monument istoric prin identificarea, reabilitarea și conservarea elementelor valoroase”.
În anii anteriori, municipalitatea orădeană a elaborat documentațiile tehnico-economice pentru întreaga clădire, inclusiv sala de sport de pe latura sudică, însă, din cauza valorii mari a investiţiei - peste 64 milioane lei la sfârșitul anului 2021- au trebuit căutate surse de finanţare. Valoarea totală a investiției estimată în prețuri la zi (din cauza escaladării costurilor) este de 74 milioane lei.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Cseke Attila, pentru a susține aceste lucrări prin Ministerul Dezvoltării și CNI, a reieșit că până la 40 de milioane de lei ar putea fi finanțate direct prin Compania Națională de Investiții, fără a necesita o hotărâre de Guvern. Am decis să împărțim acest proiect în 2 sau 3 faze. Prima va fi cea în care vom încheia acest parteneriat cu CNI pentru o sumă de 39,9 milioane de lei cu TVA inclus, unde vor intra lucrări de rezistență, compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare, tâmplării, reparații instalații sanitare și rețele de apă canal, instalații electrice, prize și curenți slabi, plus sistemul de alimentare cu energie termică, urmând ca diferența să o atragem prin Programul Operațional Regional și PNRR”, a declarat primarul Florin Birta.
Lucrările din prima etapă, finanţate de CNI cu 39.985.347,20 lei (TVA inclus), au o durată estimată de execuţie de 18 luni. Lucrările prevăd intervenții doar la clădirea principală a Colegiului, compusă din corpurile A+B+C și la amenajările exterioare, fără sala de sport existentă. În baza demersurilor făcute de municipalitate, CNI a cuprins pe lista sinteză construirea unei săli de sport cu tribună de 180 locuri pe strada Academiei nr. 19, în imediata vecinătate a unității pe care o va deservi. Sala de sport actuală, construcție parazitară edificată în anul 1941, va fi demolată după edificarea noii săli de sport.
În ceea ce priveşte etapa a II-a, aceasta ar putea fi finanţată prin Programul Operațional Regional 2021-2027 şi va presupune lucrări pentru creșterea calității infrastructurii de învățământ prin măsuri de eficiență energetică (termoizolarea podului, schimbarea tâmplăriilor, fațade exterioare cu materiale agrementate pentru clădiri monument fără termosistem, respectiv instalații termice, pompe de cădură, recuperarea apelor pluviale). Aplicaţia va fi depusă la ADR Nord-Vest odată cu lansarea liniei de finanțare, preconizată în cursul acestui an. Valoarea maximă eligibilă prin POR este de 10.000.000 euro fără TVA.
Prin PNRR, se va depune o aplicație pe Componenta C15 - Educație, în vederea achiziției dotărilor și echipamentelor specifice: mobilier școlar, table inteligente, echiparea laboratoarelor de informatică, dotarea laboratoarelor și cabinetelor de fizică, chimie și biologie. Linia de finanțare se va deschide în cursul acestui an, valoarea estimată fiind de 1.000.000 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.