Membrii comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor s-au întrunit în şedinţă la Oradea, în sala mare a Prefecturii Bihor.

La şedinţa Comisiei pentru agricultură a Camerei Deptaţilor - susţinută în premieră în Oradea la iniţiativa deputatului Ioan Sorin Roman - au asistat şefi ai instituţiilor deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, fermieri, precum şi prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, şi vicepreşedintele Ioan Mang.

Pe ordinea de zi a şedinţei comisiei pentru agricultură au figurat trei inițiative legislative: proiectul de lege pentru abrogarea art. 29 indice 1 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 220/2018 privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale. Acest ultim proiect a fost depus de mai mulţi deputaţi, printre care şi social-democratul Ioan Sorin Roman. Mai exact, iniţiativa prevede posibilitatea transferării din proprietatea statului în cea a oraşelor şi comunelor a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră cu funcţii speciale de protecţie, adică a lizierelor de pădure. Roman a explicat că printre administraţiile locale care ar beneficia de modificarea legii este Sânmartin, care ar vrea să preia pădurea din Băile Felix, aflată în prezent în administrarea Romsilva, pentru a amenaja pista de alergare şi pentru ale investiţii „fără să afecteze fondul forestier”. „Administrațiile publice locale ar putea astfel cere și aloca fonduri pentru a întreține și amenaja corespunzător aceste suprafețe forestiere”, a adăugat deputatul Alexandru Stănescu, președintele comisiei. Fostul şef al Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, a intervenit, explicând că la Sânmartin pădurea este în extravilan. „Trebuie să fim atenţi cum se modifică legea să nu trebuiască, ulterior, o nouă modificare”, a menţionat Jurcău. Membrii comisiei au amânat votul asupra modificării Legii 220/2018 până vor primi o situaţie exactă a zonelor de protecţie din jurul localităţilor care ar putea fi vizate de această modificare.

În a doua parte a şedinţei, reprezentanții autorităților centrale au dezbătut chestiuni legate de accesarea fondurilor europene, lucrările de îmbunătățiri funciare, zona montană, programul de susținere a crescătorilor de suine autohtone Mangalița și Bazna, situația din apicultură, dar și reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere.