Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar și Consiliul Elevilor din Bihor - Proiecte ecologice de anvergură
Consiliul Județean (CJ) Bihor intenționează să continue și să extindă preocupările legate de curățenie în județ. În acest scop, și pentru că își dorește ca prin acțiuni și proiecte să dezvolte preocupări și mentalități, instituția i-a luat alături pe elevi, prin intermediul celor două foruri reprezentative, Inspectoratul Școlar și Consiliul Județean al Elevilor.
Punctual, pentru început, CJ Bihor vrea să deruleze două proiecte de anvergură. Acestea au fost anunțate vineri, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor - Horea Abrudan și președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Bihor - Oliviu Codrean.
Primul proiect se referă la sprijinirea unei comunități de voluntari în rândul tuturor elevilor din Bihor. Parteneri sunt CJ Bihor, IȘJ Bihor, Consiliul Județean al elevilor și Ecolect Bihor.
„Problema curățeniei este a întregii comunități și a fiecăruia dintre noi. Pentru a fi rezolvată este nevoie de o schimbare de mentalitate, iar schimbarea mentalității se poate face prin intermediul educației dacă vrem să abordăm lucrurile în mod consistent pe termen mediu și lung. Din această perspectivă vrem să îi încurajăm pe elevii din Bihor să facă parte din Ecoclub Bihor, o comunitate care se va constitui la nivelul fiecărei școli. Îi vom sprijini să se organizeze, în acțiunile pe care le vor face în viitor și îi vom implica în proiectele pe care CJ, IȘJ și Ecolect le vor derula, pe această temă. Sper ca prin acest proiect și prin cele pe care urmează să le derulăm, copiii noștri să ne tragă de mână, pe noi adulții și să ne cheme să participăm împreună cu ei la acțiuni de ecologizare. Prima acțiune pe care această comunitate o va realiza este o Ecoprovocare pe care o vom lansa Ecoclubului Bihor, de a participa în cadrul Lunii curățeniei din mai la minim două acțiuni de ecologizare la nivelul fiecărei școli. La finele lunii mai, cu ajutorul dascălilor responsabili cu acest proiect, vom centraliza numele tuturor copiilor care au participat la minim două acțiuni de ecologizare și, printr-o tragere la sorți electronică, vom stabili 21 de câștigători, câte 3 câștigători pe fiecare din cele 7 zone de operare din Bihor (inclusiv Oradea). Premiile vor consta în câte un voucher în valoare de 500 de lei pentru fiecare din cei 21 de copii și câte un voucher de 1000 de lei pentru cele 21 de comunități de voluntari din care copiii fac parte. Vrem să le transmitem ideea că, dacă faci parte dintr-o comunitate care face un lucru frumos poți să câștigi atât tu, cât și comunitatea respectivă și că împreună se pot face lucruri frumoase atât pentru tine, în plan individual, cât și pentru comunitatea din care faci parte. În viitor ne gândim să constituim astfel de comunități și în rândul studenților din Oradea”, a spus Mircea Mălan care a precizat că proiectul nu este unul pentru luna curățeniei din 2022, ci unul pe care vor să îl sprijinie pe termen mediu și lung.
Centru de educație ecologică la Șinteu
Mai mult, CJ Bihor, în parteneriat cu ANAMP, vrea să depună o cerere de finanțare pentru a realiza un centru de educație ecologică la Șinteu. Primăria de acolo a pus la dispoziția CJ Bihor o suprafață de 7 hectare într-un loc pitoresc, liniștit. „Vrem să construim acolo acest centru, cu căsuțe de cazare din lemn, dotate cu utilități, un spațiu central pentru masă și sală de conferințe plus corturi. Capacitatea, doar în căsuțe, va fi de 50 de locuri. Această infrastructură va fi pusă la dispoziția școlilor în general și a acestor comunități, în special. Acolo se vor putea întâlni în tabere, la Școala Altfel sau vor putea să țină cursuri de biologie, de educație civică, ecologică etc.”, a mai spus Mălan.
Al doilea proiect este desfășurat de Ecolect în parteneriat cu IȘJ Bihor cu ONG-ul ProTimer și cu 5 școli din județ. A fost depusă o cerere de finanțare de 350 de mii de euro. Proiectul se adresează copiilor din zonele defavorizate din Bihor. În cadrul lui vor fi achiziționate dotări pentru laboratoare mobile de cercetare ecologică, vor fi înființate cluburi locale de ecologiști tineri și dotate unele școli cu anumite investiții.
În ceea ce privește implicarea cadrelor didactice în primul proiect, șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, a spus „La Ecoclub, IȘJ Bihor va încerca să operaționalizeze obiectivele propuse. Toate școlile și-au desemnat coordonatori ai acestor comunități. Ei, împreună cu elevii vor desfășura activitățile propuse conform calendarului. Ne-am întâlnit cu directorii pentru a le prezenta proiectul și obiectivele pentru a-i întreba de propuneri de îmbunătățire. Cred că educarea acestor comunități și formarea unor deprinderi în protecția mediului înconjurător este un lucru foarte important, se simte nevoia unei comunicări, socializări între aceste comunități, se simte nevoia de a încuraja voluntariatul, de a-i îndemna să lucreze în echipă. Dacă o pot face ajutând mediul și comunitățile, cred că e un lucru pentru care merită să facem astfel de proiecte”.
Oliviu Codrean, președintele Consiliului Județean al Elevilor din Bihor a adăugat: „Am ales să facem parte din proiect pentru că am sesizat că există o dorință a elevilor de a se implica în comunitate. La unul dintre proiectele noastre, Grupul Operativ - Uniți pentru Ucraina avem peste 800 de voluntari, elevi și studenți din Oradea și vecinătate. Obiectivele proiectului, educarea elevilor din punct de vedere civic și ecologic sunt bine întemeiate”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.