Consiliului Național al Rectorilor și-a ales, la sfârșitul săptămânii trecute, conducerea pentru următorii cinci ani. Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, plecat din funcție din cauza unui scandal de plagiat, a fost reales președinte, iar printre vicepreședinți se numără și rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău.

 

La lucrările Consiliului Național al Rectorilor (CNR), care au avut loc la Cluj-Napoca, pe 26 și 27 iulie, au fost prezenți rectorii a 65 de universități românești, membre ale Consiliului, ministrul Educației, Ligia Deca, și reprezentanți ai unor instituții de profil, precum: ARACIS, CNCFIS, Ministerul Cercetării etc.

În cadrul lucrărilor Consiliului, găzduite de UTCN Cluj-Napoca, fostul ministru al Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, a fost reales în funcția de președinte al CNR. Deși a părăsit funcția de ministru al Educației în 2022, după ce a fost acuzat de Emilia Șercan că și-a însușit un caiet pentru studenți scris împreună cu profesorul său, ștergând numele acestuia și punând doar numele său în dreptul autorului, doar doi din cei 65 de rectori au votat împotriva sa.

Alături de el a mai fost ales, ca secretar general, rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti – Mihnea Costoiu și ca vicepreședinți, rectori ai mai multor consorții universitare. Constantin Bungău a fost ales vicepreședinte alături de rectorul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava - Mihai Dimian și al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Daniel Breaz, din partea Consorţiului Academica Plus.

„Votul pe care l-am primit din partea colegilor mei, rectori din toată țara, reprezintă o recunoaștere, la nivel național, a rezultatelor deosebite obținute de Universitatea din Oradea în ultimii ani”, a declarat Constantin Bungău.

Programul întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor a cuprins și dezbateri pe teme de actualitate privind învățământul superior. Printre subiectele discutate s-au numărat: noile prevederi legislative privind studiile doctorale, standardele minimale propuse de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), componența comisiilor de specialitate și a Consiliului General CNATDCU, fondurile europene dedicate învățământului superior și cercetării științifice, inclusiv cele destinate modernizării infrastructurii universitare, actele normative relevante în lucru sau în dezbatere publică, învățământul dual etc.

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) este o asociație de tip ONG, care reprezintă universităţile acreditate din România în raport cu autorităţile statului, fiind singurul organism de promovare a intereselor tuturor universităţilor româneşti în raport cu acestea, inclusiv în procesul legislativ în domeniul educaţiei şi cercetării.