Dosarul morţii suspecte a procurorului Cristian Panait va fi redeschis
Ministerul Justiţiei va solicita procurorului general al României, pe baza ultimelor relatări din presă, reluarea cercetărilor în cazul morţii procurorului Cristian Panait, a comunicat, ieri, purtătorul de cuvânt al ministerului, Dan Tapalagă.
Ministrul Justiţiei declara, într-o conferinţă de presă susţinută în 18 ianuarie, că, dacă este posibil, va cere redeschiderea dosarului privind moartea procurorului Cristian Panait (care s-a sinucis, la 29 de ani). Monica Macovei adăuga că ar putea face acest lucru în condiţiile în care anumite cotidiane centrale au cerut Parchetului instanţei supreme, în diferite momente, declanşarea unor verificări în acest caz, iar până acum nu s-a dat o soluţie. "În acest context, dacă este posibil, voi cere redeschiderea dosarului Panait", a spus ministrul. Redeschiderea dosarului Panait - a fost cerută, în 2002, la câteva luni de la moartea procurorului, şi de mătuşa acestuia, Eleni Dumitru, însă Parchetul Curţii Supreme de Justiţie (care a coordonat ancheta în acest caz) a respins-o ca neîntemeiată. Procurorul Cristian Panait a murit în 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, după ce s-a aruncat de la etajul doi al imobilului în care locuia.
Numele procurorului Cristian Panait a revenit în atenţia publică în ultimele zile, după ce Ilie Picioruş - care i-a fost şef şi a fost implicat şi în ancheta în cazul morţii tânărului procuror - a fost ales secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii. Ultimele informaţii de presă apărute în cazul Panait acreditează ideea că Ilie Picioruş l-a trimis pe Cristian Panait să instrumenteze cazul Lele deşi ştia că acesta este nevinovat.
Procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost internat după ce s-a aruncat de la etaj. A doua zi, Parchetul Curţii Supreme de Justiţie avansa ipoteza sinuciderii procurorului Panait, precizând că "decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cădere de la înălţime, pe fondul unui episod suicidar".
Ministerul Public informa că a fost identificat un complex de factori psihostresori, între care unul marcant, reprezentat de incidentele care au avut loc la Oradea cu ocazia efectuării unor acte procedurale culminând cu împiedicarea unei percheziţii domiciliare de către persoana învinuită în cauză (procurorul Alexandru Lele-n.r.).
"Pe terenul vulnerabil al structurii personalităţii sale, complexul de factori psihostresori menţionat a avut un caracter precipitant pentru episodul din 10.04.2002 pe fondul căruia Nicolae Cristian Panait s-a sinucis. Din actele de cercetare şi din constatările medicilor specialişti care au analizat cazul nu a rezultat existenţa unor tulburări psihice în perioada de activitate a procurorului, care să ridice problema unei incapacităţi sau incompatibilităţi medicale privind profesia exercitată", se mai arăta în comunicat.
Dosarul morţii procurorului Cristian Panait a fost clasat, în 21 august 2002, concluzia fiind - potrivit celor comunicate atunci de Ministerul Public - că "decesul procurorului nu a fost urmarea săvârşirii vreunei infracţiuni", se preciza într-un comunicat al Ministerului Public.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.