Expoziție inedită de sculptură, la Oradea - „Stâlpii Cerului”
Lângă Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, a fost vernisată ieri expoziţia de sculptură a artistului Horea Sabău, intitulată Stâlpii Cerului.
Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Departamentul Cultural al Episcopiei propune crearea unui spațiu al lucrărilor de artă sacră, care, prin mesajul lor, să facă auzit Cuvântul Domnului.
Acum, la începutul Postului, curtea Episcopiei va găzdui o serie de lucrări, intitulate „Stâlpii Cerului”, ale artistului orădean Horea Sabău.
În număr de șaisprezece, făcând trimitere la cei doisprezece apostoli și cei patru evangheliști, ansamblul expozițional își propune să creeze, pentru orice orădean sau turist care va trece prin curtea Catedralei, un spațiu al introspecției și căutării de sine prin rugăciune.
„Figurile de asceți sunt realizate sub forma unor cilindri înguști și lungi, unii având în jur de trei metri înălțime, sunt încrustate, gravate, turnate în ciment și colorate precum icoanele bizantine. Cromatica ne amintește de patina produsă de fumul cădelniței, a lumânărilor sau a candelei. Sunt stâlpi, nu pentru că ar susține cerul, deși putem interpreta și în acest mod, ci mai degrabă pentru că, fiind într-o permanentă stare de rugăciune, fac legătura dintre pământ și cer. Sunt ca niște lumânări care ard continuu și aduc lumina în sufletele noastre”, menționează artistul Rudolf Bone, mentorul lui Horea Sabău.
Regăsim în acești „stâlpi” și arhetipul cărții, al sulului de pergament pe care erau scrise textele în vechime. Asceții pot fi interpretați ca fiind cărți așezate vertical, cărți care conțin înțelepciunea lumii, mai spune artistul Rudolf Bone.
Artist prin excelență creștin, Horia Sabău este un sculptor monumentalist, stăpânind o tehnică desăvârșită a modelajului, având un simț deosebit al proporțiilor monumentale și un simț valoric autentic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.