Fabrica de zahăr de la Oradea este demolată – Lasă loc unui proiect imobiliar
Fabrica de zahăr din Oradea, una dintre cele mai mari care au existat în România, este demolată bucată cu bucată. Investitorii germani şi-au luat jucăriile şi s-au mutat în Polonia şi Ucraina, pe locul fabricii urmând a fi dezvoltat un proiect imobiliar.
„La 1 martie au început să mute în Ucraina toate liniile de producţie şi să demoleze fabrica. Au închis-o la începutul anului 2018, deşi agricultorii din 7 judeţe au facut scandal mare pentru că aveau plantaţii enorme de sfeclă de zahăr şi nu aveau cui să vândă producţia din anul 2018”, ne-a scris orădeanul Vali Leucuţa, care întreabă în acelaşi timp de ce nu dau guvernanţii o lege prin care să preia fabricile de zahăr, dar şi alte capacităţi industriale, care sunt „strategice pentru ţară”. „În Rusia, Franţa sau Olanda nu poţi închide o fabrică pentru că se naţionalizează. Ce fac miniştrii, cu ţara nu au treabă?!”, scrie orădeanul.
Fabrica de zahăr de la Oradea s-a închis după ce compania germană care o deține a susţinut că nu a reușit să o facă profitabilă, deoarece sfecla românească este mai scumpă decât cea produsă în Polonia sau Ucraina. Investitorii au plecat și cu marca, așa că vor produce zahăr „Diamant” şi „Cristal” în Ucraina și în Polonia.
În acelaşi timp cu închiderea fabricii au fost disponibilizaţi peste 200 de angajaţi, afectaţi de această măsură fiind şi peste 90 de fermieri din zona de vest a ţării, cultivatori de sfeclă de zahăr.
„În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reuşit să demonstrăm că putem fi competitivi şi profitabili”, a menționat atunci Janos Takacs, manager general de la Zahărul Oradea.
Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze pentru a cumpăra fabrica, însă negocierile nu au avut succes.
„Până în 2020, cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, a declarat la vremea respectivă Alexandru Lucaks, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.
La sfârşitul lunii ianuarie 2018, sindicatele din industria alimentară au susţinut că falimentul fabricii de zahăr a fost „provocat cu bună ştiinţă” de către investitorii germani, în condiţiile în care cultivatorilor de sfeclă li s-a refuzat oferta de a o cumpăra, fiind preferată varianta închiderii.
„Până la privatizarea societăţiii, cotele de zahăr erau alocate astfel încât fabricile care nu puteau acoperi cota cu producţia proprie cedau restul către alte fabrici şi astfel producţia era realizată în România. Dar după privatizare, patronii din Germania au vândut această cotă, iar din 2017, când au fost defiinţate cotele, fabrica a intrat în pierdere. Cultivatorii de sfeclă au fost interesaţi să cumpere fabrica, fiind interesaţi de continuarea producţiei, dar patronii de la Pfeifer&Langen i-au refuzat, ceea ce ne determină să credem că acest faliment a fost provocat cu bună ştiinţă, a declarat în aprilie 2018, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.
El preciza că „firma-mamă a împrumutat fabrica de zahăr de la Oradea cu 200 de milioane de euro la dobânzi mai mari decât pe piaţa bancară”, lucru care a agravat şi mai tare dificultăţile financiare ale societăţii. În acelaşi timp cu închiderea fabricii de la Oradea, nemţii de la Pfeifer&Langen au mai închis o fabrică în Germania, relocând activitatea tot în Ucraina.
FOTO: Vali Leucuţa
Comentarii
Nu există nici un comentariu.