Judecătorii bihoreni susţin că eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor este de natură să aducă atingere gravă principiului independenţei, dar, spre deosebire de colegii lor din ţară, care începând de ieri, au suspendat activitatea, încă nu vor protesta. În schimb, grefierii şi-au întrerupt activitatea, ieri, pentru două ore, ameninţând cu blocarea instanţelor începând din 27 ianuarie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Oradea, marţi a avut loc Adunarea generală a judecătorilor instanțelor din circumscripția Curții de apel Oradea, pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la cele două propuneri legislative, ce au ca obiect abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar de specialitate. „Adunarea generală, cu unanimitate de voturi, s-a pronunțat în sensul că, măsura drastică de eliminare a pensiei de serviciu a magistraților este de natură să aducă atingere gravă principiului independenței judecătorilor ce are ca și componentă inclusiv asigurarea stabilității financiare a acestora, atât pe perioada desfășurării activității, cât și după pensionare, nesocotind specificul profesiei de magistrat, precum și interdicțiile/incompatibilitățile numeroase și continue instituite pe toată perioada exercitării profesiei și, de asemenea, proiectul ce vizează eliminarea pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate este de natură a afecta buna funcționare a sistemului judiciar”, se arată în comunicat. S-a precizat că, aceste măsuri contravin jurisprudenței anterioare a Curții Constituționale și principiilor reglementate prin documente ale organizațiilor internaționale adoptate în legătură cu aspecte ce țin de funcționarea justiției. „În funcție de evoluția procesului legislativ, urmează a se evalua necesitatea promovării altor demersuri în vederea apărării și restabilirii normelor legale de protecție împotriva oricăror imixtiuni ce afectează independența judecătorilor”, se mai arată în document

 

Grefierii prostestează

Sindicatele grefierilor au anunțat un amplu protest, față de eliminarea pensiilor de serviciu, iar ieri, între orele 10.00 și 12.00 nu au lucrat, precizând că, începând cu data de 27 ianuarie, va fi întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național. Într-un comunicat de presă, grefierii își arată nemulțumirea față de iminenta abrogare a legii care reglementează dreptul la pensia de serviciu, în sesiunea extraordinară a Parlamentului din 28 ianuarie. „Ne arătăm indignarea împotriva «eliminării» pensiilor de serviciu, denumite «pensii speciale» de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil. Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea autorității judecătorești nu poate fi organizată și desfășurată”, arată sindicaliștii grefierilor în comunicatul de presă. Mai mult decât atât, spune sursa citată, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul acestei categorii profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1.814 beneficiari). „Prin urmare, haosul creat în justiție nu se justifică. Să înțelegem că acești 1.800 de pensionari căpușează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază și e absolut necesar să le tăiați, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstrați?”, se întreabă grefierii. Din data de 27 ianuarie, va fi întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național, pe o perioadă ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi. Comunicatul este semnat de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federația PUBLISIND, în colaborare cu Asociația Grefierilor din România.

 

Mii de dosare, blocate, pe perioadă nedeterminată

Mai multe instanţe din ţară au decis ca, începând de ieri, să își suspende activitatea, pe perioadă nedeterminată, în acest context, mii de dosare aflate pe rolul acestora fiind blocate. „Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a anunțat, marți, CAB. Același tip de anunț l-a făcut și Tribunalul Capitalei. Astfel, judecătorii vor soluționa, începând de ieri, doar cazurile urgente. Vor fi luate în discuție, în materie civilă, cauzele cu minori, iar în materie penală, cauzele referitoare la măsurile preventive. În ultimele săptămâni, mai mulți magistrați, dar și alți angajați din sistemul de justiție și-au manifestat nemulțumirea față de măsurile Parlamentului și spun că dispozițiile sunt și neconstituționale și incorecte. De altfel, Tribunalul Capitalei, Curtea de Apel București și alte instanțe din țară și-au suspendat activitatea și în luna decembrie, având la bază aceleași considerente. Acțiunilor de protest li s-au alăturat și procurori din cadrul mai multor parchete din țară. Judecătorii Tribunalului Iași, ai Tribunalului Mureș și ai Curților de Apel Craiova, Cluj şi Alba Iulia au anunțat că își vor suspenda activitatea începând din 27 ianuarie, urmând să fie rezolvate doar cazurile urgente.