Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, că 2023 este al doilea an consecutiv când încasările au depăşit un miliard de euro, într-un trend ascendent al ultimilor 14 ani, cu o creştere medie anuală a încasărilor de 9,03%.

 

„Anul trecut, în 2023, a fost primul an când încasările din anul anterior, 2022, au atins fix un miliard de euro. Din fericire, trendul crescător al încasărilor s-a menţinut în judeţ şi am ajuns anul acesta, 2023, la încasări de 1,15 miliarde de euro, adică 5,7 miliarde de lei, la care putem să adăugăm şi încasările marilor contribuabili, în momentul de faţă 49 de firme, pentru că ne-au venit înapoi 24 care, împreună, au virat şi ele la buget peste un miliard de lei. Deci contribuţia judeţului Bihor la bugetul general al statului a fost pe anul trecut de aproximativ 6,7 miliarde de lei", a declarat Ioan Mihaiu.

Potrivit acestuia, în 2023 s-a încasat cu 13,63% peste nivelul din 2022, adică mai mult cu aproximativ 690 milioane lei, în total 5,7 miliarde de lei.

Încasările AJFP Bihor au crescut în ultimii 10 ani cu 144,87%, ajungând de la puţin peste 500 milioane euro în 2013, la peste 1 miliard de euro, în 2023.

„Desigur este o premieră că am încasat, anul trecut, peste un miliard de euro. Iar acum am depăşit cu 13,6%. Vreau să subliniez trendul care este crescător, în medie de aproape 10% de peste zece ani. Şi nu mă refer neapărat la cifre absolute în lei, pentru că am avut inflaţie, am avut o creştere economică în anumiţi ani, am avut şi situaţii care ne-au defavorizat când, trei ani, au fost transferaţi la Cluj contribuabilii mijlocii - 700 de firme, care aduc o treime din încasări. Cu toate acestea, creşterea medie de la un an la altul a fost de aproape 10 %", a precizat Ioan Mihaiu.

Întrebat care este explicaţia acestor sume atrase, Ioan Mihaiu a declarat că se datorează economiei judeţului Bihor care „merge bine, constant bine", chiar dacă mai sunt şi probleme, se închid unele firme, însă apar altele noi sau preiau altele activitatea celor închise.

„O creştere constantă de 9% în fiecare an demonstrează faptul că economia judeţului Bihor merge bine şi constant bine de la un an la altul. Creşterea se datorează şi investiţiilor făcute. Judeţul Bihor este un judeţ aparte vizavi de rambursările de TVA. Noi avem rambursări mari de TVA raportat la alte judeţe, pentru faptul că avem investiţii şi firme care livrează produse sau servicii la extern, fie pe piaţa europeană sau extracomunitară. De aici apare TVA-ul deductibil. Avem investiţii mari, an de an, avem fabrica de cauciucuri Nokyan, sau altele, precum Comau pe care am preluat-o de la Mari contribuabili, care are mult TVA de rambursat în baza livrărilor, dar în acelaşi timp este un bun contribuabil prin sutele de angajaţi pe care îi au, plătind taxe şi impozite aferente salariilor", a precizat şeful AJFP Bihor.

Conform acestuia, în judeţul Bihor, în anul 2023 existau 45.000 de firme, din care 17.000 active şi circa 33.000 de persoane fizice autorizate, din care 12.000 active.

La nivel naţional, judeţul Bihor ocupă locul zece, pe primele locuri fiind Bucureşti şi Ilfov, cu Direcţia de Mari Contribuabili care încasează aproape 60% din toate taxele colectate în ţară. Din 2013, finanţele judeţene sunt organizate pe regiuni, şi exceptând capitalele de regiuni fiscale, primul judeţ care urmează, în topul încasărilor, este Bihorul.

E.P. / Agerpres