Investiții de peste 11 milioane de lei: Sediul Poliției Municipiului Oradea - Renovat și modernizat
Polițiștii orădeni își vor desfășura activitatea într-un sediu modern, clădirea situată pe Calea Aradului fiind supusă unui amplu proces de renovare. Imobilul care găzduiește sediul Poliției Municipiului Oradea a fost dotat cu panouri fotovoltaice, pompe de căldură, au fost refăcute instalațiile electrice, sanitare și termice, dar și tâmplăria interioară sau pardoseala.
Începute la sfârșitul lunii septembrie 2022, lucrările de execuție la sediul Poliției Oradea au fost finalizate și recepționate, urmând ca, în următoarele săptămâni, polițiștii să își reînceapă activitatea în clădirea modernizată. Proiectul cu titlul ,,Renovarea energetică aprofundată a clădirii publice Poliția Municipiului Oradea” C5-B2.2.b17, a fost realizat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență/ Componenta 5 - Valul renovării/ Axa 2-Schema de Granturi pentru eficiență energetică în clădiri publice/ Operațiunea B.2. - Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. Astfel, în perioada 15 - 16 octombrie 2024, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiție ,,Renovarea energetică aprofundată a clădirii publice Poliția Municipiului Oradea”, activitate în urma căreia Comisia de recepție a admis recepția lucrărilor executate. Pe perioada derulării proiectului, în vederea atingerii indicatorilor propuși, asupra clădirii publice Poliția Municipiului Oradea au fost efectuate o serie de lucrări de intervenție, cum ar fi: izolarea pereților exteriori; înlocuirea ușilor și ferestrelor exterioare cu tâmplarie PVC; înlocuirea tâmplariei interioare și a pardoselii; refacerea sistemului de preluare a apelor pluviale; realizarea unei șarpante noi; înlocuirea și termoizolarea conductelor de încălzire și apă caldă; refacerea instalațiilor electrice, termice și sanitare. Pentru asigurarea condițiilor de temperatură pe timp de vară, au fost montate ventiloconvectoare racordate la unități de răcire tip chiller, cu funcționare în regim pompă de căldură. De asemenea, clădirea a fost dotată cu un sistem de ventilatoare și tubulaturi pentru evacuarea aerului viciat, cu recuperatoare de căldură. Pe acoperișul clădirii a fost montat un sistem de panouri fotovoltaice (racordate la SEN) și panouri solare cu tuburi vidate pentru producerea de apă caldă, au fost montate sisteme de management energetic integrat pentru clădiri. În curtea sediului de pe Calea Aradului a fost instalată o stație de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor publice (cu putere peste 22kW) cu două puncte de încărcare/stație. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a prezentat, luni, clădirea modernizată, chestorul Alin Haniș precizând că, odată cu relocarea, polițiștii orădeni își vor putea desfășura activitatea în condiții mult mai bune.
„Mă bucur că am reușit să asigurăm niște condiții de lucru moderne și decente colegilor mei. Din păcate, doar această clădire am putut-o face în această fază, dar continuăm, atât cu modernizarea unor posturi de poliție, cât și cu clădirile mai mari. Foarte important, atât în ceea ce privește perspectiva energetică, dar și din punct de vedere al factorului uman, adică a lucra în niște condiții decente, inclusiv pentru cetățean, care vine cu o problemă la poliție. Această clădire, având în vedere și zona în care este amplasată, destul de modernă a orașului, se încadrează foarte bine în peisaj. Încercăm să accesăm și alte finanțări și să derulăm proiecte și pe partea de pregătire, și pe partea de dotare și, sperăm, pe partea de construcții. Mai sunt, din păcate, clădiri ale Poliției care nu corespund tuturor standardelor”, a declarat șeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniș.
În urma realizării lucrărilor de execuție, a fost emis și recepționat și Certificatul de performanță energetică final, conform căruia clădirea Poliției Municipiului Oradea a obținut clasa energetică A+, fiind atinși toți indicatorii proiectului asumați în contractul de finanțare: renovare energetică aprofundată a unei arii desfășurate de 1.788 de metri pătrați; o reducere a consumului anual specific de energie pentru încălzire de 93,32%, față de consumul anual specific de energie pentru încălzire inițial; reduceri ale consumului de energie primară de 98,85 %; reducerea emisiilor de CO2 cu 95,37 %, în comparație cu starea de pre-renovare. Valoarea totală a proiectului (cu TVA), acualizată la finalizarea lucrărilor, este de 11.127.156,04 lei, din care 5.383.513,95 de lei fonduri externe nerambursabile; (4.523.961,30 lei valoarea eligibilă din PNRR și 859.552,65 de lei valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR); respectiv 5.743.642,09 lei - finanțare publică națională.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.