În preajma sărbătorilor de iarnă, Muzeul Ţării Crişurilor şi-a deschis porţile spre copiii bihoreni cu două expoziţii inedite, vernisate simultan joi, 22 noiembrie. Prima este o colecţie a jucăriilor româneşti din perioada 1900-1980, iar cea de a doua este o colecţie Lego.

Practic, Muzeul Ţării Crişurilor a facilitat accesul orădenilor la colecţii realizate de asociaţii private fondate şi conduse de oameni care şi-au transformat pasiunile în profesie. Astfel, expoziţia „De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor” este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strâns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile câtorva generaţii de copii din România. Păpuşi diverse, jucării reprezentând animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate - „Păcălici”, „Şah şi moară”, „Telefonul” -, avioane, tancuri etc., toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fabrica de jucării „Viitorul” (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi până în 1990.

Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aproximativ 25 de minute, dublat în limba română.

La vernisaj a fost prezenţi Cristian Dumitru şi Mihail Dumitru, fondatorii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor. „Am început să colecţionez jucării în anii 60, fără a avea intenţia de a crea un muzeu. În anii ’90, când mi-am verificat colecţia, am realizat că este tipică unui băiat. Atunci am decis să achiziţionez şi jucării pentru fetiţe, pentru a echilibra balanţa”, a spus Dumitru Cristian. „Pe vremea când a început această colecţie nu exista internet. De aceea, muzeul nostru de astăzi este unul dedicat jucăriilor româneşti. Ne-am propus să scoatem în viitor şi primul catalog al jucăriilor din România”, a mai explicat acesta.

Lumea Lego

Cea de a doua expoziţie este  „Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)” şi  este organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca. Asociația Brickenburg România este o organizaţie non profit, axată pe hobby-ul de construcţii LEGO. Scopul acestei asociații, prin evenimentele și activitățile sale pe care le organizează și le coordonează, este acela de a pune în prim-plan educația non-violentă, aducând în atenția publicului rolul constructiv al acestuia, acela de a atrage adulții și copiii în activități care stimulează creativitatea şi gândirea analitică. Expoziţia de la Oradea cuprinde seturi realizate între anii 1970 şi 1990, cu patru teme principale, Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii şi care vor fi expuse în vitrine.

Vernisajele au fost realizate în prezenţa a câteva zeci de copii. Aceştia au aflat de la invitaţi cât de valoroase erau considerate de cei mici jucăriile în anii comunismului, scriitorului Mircea Pricăjan revenindu-i misiunea de a-i introduce pe copii în atmosfera acelor ani.

Copiii care vor să admire aceste expoziţii trebuie să ştie că s-a deschis şi un loc de joacă destinat celor care doresc să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop. Se acceptă grupuri de maxim 20 de persoane, doar pe bază de programare. Programările se fac la numărul: 0259/706101, de luni până vineri, între orele 10.00-15.00. Copiii care vor să participe la acest atelier de construcţii trebuie să aibă vârsta mai mare de 5 ani.

Ambele expoziţii rămân deschise la Muzeul Ţării Crişurilor până în 10 februarie 2019.

Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.