Luna curățeniei în Bihor - A IV-a ediție a ajuns la final
În luna mai s-a desfășurat campania Luna curățeniei în Bihor, ajunsă la ediția a IV-a. 81 de primării din județul Bihor s-au înscris în ,,Campionatul bihorean al curățeniei”, concurs din cadrul proiectului.
Au fost organizate două competiții: Campionatul bihorean al curățeniei, unde s-au înscris 81 de primării, și EcoProvocarea, un concurs în care s-au implicat elevii de la 101 școli. În luna mai au avut loc 181 de acțiuni de igienizare.
Urmează evaluarea activităților și desemnarea câștigătorilor.
„De-a lungul lunii mai am văzut elevi care și-au ținut orele de biologie afară, pe iarbă, studiind mediul înconjurător, elevi care au participat la o ștafetă a reciclării, angajații primăriilor sau simpli cetățeni care au organizat acțiuni de igienizare și studenți care au plantat arbori în munții județului nostru. În activități s-au implicat cetățenii, Biserica, Școala, Universitatea din Oradea, mediul de afaceri, presa, ONG-urile de mediu. Scopul nostru comun: un Bihor Curat!”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Campionatul bihorean al curățeniei are un fond total de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv Locul I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile înființate la nivelul fiecărei școli.
În cadrul Campionatului se va ține cont de următoarele criterii: Cantitatea de deșeuri reciclabile colectată în luna mai 2024, raportată la numărul de locuitori din zonă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică; Evoluția gradului de colectare a deșeurilor în comparație cu anul precedent, măsurată ca diferența între media gradului de colectare în anul 2023 și media gradului de colectare în lunile martie, aprilie și mai 2024. Gradul de colectare se referă la procentul de deșeuri reciclabile colectate separat față de totalul de deșeuri colectate.
Primăriile care au participat la Campionatul bihorean al curăţeniei sunt: Cetariu, Cociuba Mare, Pomezeu, Criștioru de Jos, Bulz, Suplacu de Barcău, Avram Iancu, Săcueni, Beiuș, Curtuișeni, Balc, Aleșd, Lazuri de Beiuș, Ștei, Mădăras, Hidișelu de Sus, Salonta, Sălacea, Popești, Cherechiu, Pietroasa, Șimian, Tulca, Tileagd, Holod, Șoimi, Cefa, Viișoara, Buduslău, Vadu Crișului, Nojorid, Roșia, Ineu, Husasău de Tinca, Căpâlna, Sânmartin, Sântandrei, Drăgești, Lunca, Borș, Lăzăreni, Remetea, Lugașu de Jos, Ceica, Oșorhei, Săcădat, Tămășeu, Dobrești, Marghita, Gepiu, Șuncuiuș, Girișu de Criș, Sâniob, Ciumeghiu, Sălard, Derna, Aștileu, Olcea, Paleu, Toboliu, Budureasa, Biharia, Vârciorog, Abram, Sânnicolau Român, Răbăgani, Spinuș, Buntești, Tarcea, Borod, Valea lui Mihai, Aușeu, Bratca, Chișlaz, Curățele, Drăgănești, Măgești, Roșiori, Șinteu, Tărcaia, Vașcău.
Concursul EcoProvocarea s-a desfășurat în perioada 1 mai - 31 mai și s-a adresat elevilor înscriși în clasele I - XII în școlile din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Bihor.
Elevii au parcurs patru etape pentru a câștiga unul dintre cele 252 de premii în valoare de 500 de lei fiecare, sub formă de voucher la un magazin cu articole sportive. Etapele sunt: participarea la o ștafetă sportivă organizată în școala unde învață, participarea la cel puțin o acțiune de igienizare, adoptarea unui spațiu verde pentru protejarea și studierea florei și faunei și completarea unei fișe de evaluare.
Vor fi acordate și 3 premii speciale care constau în tabere de educație ecologică pentru elevii care vor fi trași la sorți dintre cei care au îndeplinit toți pașii concursului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.